Etymologický význam slova strašidlo
Text dotazu
Dobrý den, prosila bych o etymologický (popř. i jiný) význam slova "strašidlo." Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
slovo strašidlo je odvozeno od slova "strach", které patří mezi tzv. všeslovanská slova, což označuje slova, která jsou si ve slovanských jazycích navzájem velmi podobná nebo i stejná. Strach je postverbale ze "strachati", to pak je ze "stroksati";  příbuzno je v německém "schrecken" strašiti.
Význam slova "strašidlo" je nejčastěji využíván ve smyslu bytosti lidových pověr a vypravování, chodící strašit lidi. Dle může označovat hrozivou představu ("Vyvstalo před mladým Pavlem strašidlo odvodu."); označení pro hastroše, strašáka ("Nemohu po ulici chodit jako strašidlo."; "Ležel jsem zrovna vedle líčidla, na zajíce strašidla!"); ošklivý, nepěkně oblečený člověk, zpravidla žena ("Ty strašidlo poštmistrovské, ty nosatá fuchtle!").
Pokud byste potřebovala podrobnější informace o vývoji slova strašidlo, příp. o jeho použití, můžete kontaktovat Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html).
Použité zdroje
Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1935-1957. 9 sv.
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Fotoreprint 3. vyd. z roku 1971. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1997. 866 s. ISBN 80-7106-242-1.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
07.04.2016 18:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu