etymologický původ slova "kadit"
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě etymologický původ slovesa "kadit". Je možné, že by slovo bylo odvozeno z latinského cado, ere?
Odpověď
Dobrý den,
význam slova „kadit“ znamená podle Českého etymologického slovníku vulgárně. ‘vyměšovat výkaly‘, pokadit (se), vykadit (se). Od základu ka-, který je v heslu ‚kakat‘ asi žertovným přikloněním ke kaditi ´vykuřovat´, pálit kadidlo. Ke spojení s kadidlem se přiklání i Slovník staročeský „To offěruješ, aby sě kadylo na oltáři…“ . Heslo kaditel zde označuje toho, ‚kdo kadí, podkuřuje, pochlebuje i samotné heslo kadidlo je zde vysvětleno jako to, ´čím se kadí, co kadí´.
Latinské cado znamená podle latinského slovníku klesat nebo padat, ale nedokážeme říct, zda je od něj slovo „kadit“ odvozeno.
Použité zdroje
HOLUB, Josef. Stručný slovník etymologický jazyka československého. 2. vyd. Praha: Čes. graf. Unie, 1937, 364 s.
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. 3., nezměn. vyd. Praha: Academia, 1971, 866 s.
GEBAUER, Jan. Staročeský slovník. 2., nezm. vyd. (v Academii 1.). Praha: Academia, 1970, 632 s.
http://latinsky-slovnik.latinsky.cz/latinsko-cesky/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Akademie věd České republiky
Datum zadání dotazu
15.05.2015 16:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu