Etymologický původ příjmení Pirochta
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se zeptal zda-li je možné určit pravděpodobný původ příjmení Pirochta (v současnosti ČR cca 75 jedinců, v USA nyní cca 200 - emigrace 1x 1875, dále Rakousko 7, Švýcarsko 2). Příjmení je již v roce 1678 uváděno ve stejné podobě (latinsky psaná matrika a smlouva). Při sestavování rodokmenu se vyskytly odchylky (a vznik nových příjmení)Pyrochta, Piruchta, v jedné matrice cca 1750 uvedené jako Pÿrochta, které se dále ani nevyskytuje. Nejstarší mne známé prameny (1678) pochází z Jižní Moravy, Dolní Heřmanice, dříve panství Budišov. Prostudoval jsem dostupnou literaturu, ale bohužel jsem nebyl úspěšný. Vzhledem k současnému počtu nositelů podobných příjmení - Špiroch (174), Piroch (48), Piroh (9) a vcelku jasné rodové a místopisné linii nevím, co dál a proto si Vás dovoluji požádat o stanovisko.
Odpověď
Zmínku o Vašem příjmení jsme našli pouze v knize MOLDANOVÁ, Dobroslava. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrac, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
A to:
"Pirný - staročeské příd. jm. pirný = péřový; srov. šaty ložní pírné; Pírník (substantivizováno), Piroch, Pirochta, Pirout, Piroutek ( z příjm. Píro, to z nář. píro = péro)"
Vice údajů vám může sdělit jazyková poradna Ústavu pro jazyk český
http://www.ujc.cas.cz
email: poradna@ujc.cas.cz
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
10.03.2008 22:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu