Etnické kuchyně
Text dotazu
Dobrý den, zajímala by mne literatura na téma etnické kuchyně (ne recepty), ale zejména jejich šíření do různých koutů světa, v rámci dnešního globalizovaného světa. Tedy dopad, vliv či příčiny etnických kuchyní na společnost.
Odpověď
Dobrý den, některé relevantní záznamy jsme našli v bázi NKC (katalog NK ČR - http://sigma.nkp.cz/F). Hledali jsme takto: do pole Kombinace slov z různých údajů jsme zadali gastronomie, poté pomocí položky Zpřesnit v prvním kroku zvolíme NOT, ve druhém zadáme slovo recept? (? značí proměnnou koncovku tj. recept, recepty, atd.). Ze zbylých záznamů vybíráme několik typů níže – tyto knihy jsou k dispozici v NK ČR. Bylo by ale vhodnější, abyste je prošla sama.
Na stejné adrese najdete bázi ANL, kde lze vyhledávat záznamy článků – bylo by třeba zkoušet různá klíčová slova.
Pokud jde o zahraniční publikace lze zjišťovat knihy např. pomocí portálu KVK (http://www.ubka.uni-karlsruhe.de/kvk.html), jste-li čtenářkou NK ČR, můžete využít licencované online databáze NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104), je možný i vzdálený přístup.
Pokud jde o téma, jak je specifikujete: záznamy knih a článků jsou popsány o něco obecněji, je třeba probrat určitý počet záznamů a případně nahlédnout do knih, které často uvádějí podrobné bibliografie.
We are what we eat : ethnic food and the making of Americans / Donna R. Gabaccia. -- Cambridge, Mass. : Harvard University Press, 1998. -- 278 s. : il. ; 23 cm
Autour de la table: peurs, risques, interdits et protections- : XVIème atelier Eurethno, Pardubice, République tchèque, 13-16 septembre 2002 / [editeurs Milena Lenderová ... et al.]. -- Pardubice : Univerzita Pardubice, 2003. -- 127 s. ; 24 cm
The diffusion of food culture in Europe from the late eighteenth century to the present day : eight symposium of the International Commission for Research into European Food History (ICREFH) "The Diffusion of Food Culture: Cookery and Food Education in Europe since the eighteenth century", Prague, 30 September - 5 October 2003 / edited by Derek J. Oddy and Lydia Petráňová. -- 1st ed.. -- Prague : Academia, 2005. -- 300 s. : il. ; 25 cm
Food : a culinary history from antiquity to the present / under the direction of Jean-Louis Flandrin and Massimo Montanari ; English edition by Albert Sonnenfeld ; translated by Clarissa Botsford ... [et al.]. -- New York : Columbia University Press, 1999. -- xviii, 592 s., [20] s. obr. příl. : il. ; 26 cm
A history of cooks and cooking / Michael Symons.. -- 1st Illinois pbk. ed.. -- Urbana : University of Illinois Press, 2004. -- xii, 388 s. : il. ; 24 cm
Hlad a hojnost : dějiny stravování v Evropě / Massimo Montanari ; [z italského originálu ... přeložila Zora Jandová-Obstová]. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2003. -- 227 s. ; 18 cm
Jídlo a proměna : symbolika jídla ve snech, pohádkách a mýtech / Eve Jackson ; [z angličtiny přeložila Věra Stavová]. -- Vyd. 1.. -- Brno : Nakladatelství Tomáše Janečka, 2004. -- 136 s. ; 20 cm
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.02.2008 09:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu