-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, zajímala by mne literatura na téma etnické kuchyně (ne recepty), ale zejména jejich šíření do různých koutů světa, v rámci dnešního globalizovaného světa. Tedy dopad, vliv či příčiny etnických kuchyní na společnost.
Dobrý den, některé relevantní záznamy jsme našli v bázi NKC (katalog NK ČR - http://sigma.nkp.cz/F). Hledali jsme takto: do pole Kombinace slov z různých údajů jsme zadali gastronomie, poté pomocí položky Zpřesnit v prvním kroku zvolíme NOT, ve druhém zadáme slovo recept? (? značí proměnnou koncovku tj. recept, recepty, atd.). Ze zbylých záznamů vybíráme několik typů níže – tyto knihy jsou k dispozici v NK ČR. Bylo by ale vhodnější, abyste je prošla sama.
Na stejné adrese najdete bázi ANL, kde lze vyhledávat záznamy článků – bylo by třeba zkoušet různá klíčová slova.
Pokud jde o zahraniční publikace lze zjišťovat knihy např. pomocí portálu KVK (http://www.ubka.uni-karlsruhe.de/kvk.html), jste-li čtenářkou NK ČR, můžete využít licencované online databáze NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104), je možný i vzdálený přístup.
Pokud jde o téma, jak je specifikujete: záznamy knih a článků jsou popsány o něco obecněji, je třeba probrat určitý počet záznamů a případně nahlédnout do knih, které často uvádějí podrobné bibliografie.
We are what we eat : ethnic food and the making of Americans / Donna R. Gabaccia. -- Cambridge, Mass. : Harvard University Press, 1998. -- 278 s. : il. ; 23 cm
Autour de la table: peurs, risques, interdits et protections- : XVIème atelier Eurethno, Pardubice, République tchèque, 13-16 septembre 2002 / [editeurs Milena Lenderová ... et al.]. -- Pardubice : Univerzita Pardubice, 2003. -- 127 s. ; 24 cm
The diffusion of food culture in Europe from the late eighteenth century to the present day : eight symposium of the International Commission for Research into European Food History (ICREFH) "The Diffusion of Food Culture: Cookery and Food Education in Europe since the eighteenth century", Prague, 30 September - 5 October 2003 / edited by Derek J. Oddy and Lydia Petráňová. -- 1st ed.. -- Prague : Academia, 2005. -- 300 s. : il. ; 25 cm
Food : a culinary history from antiquity to the present / under the direction of Jean-Louis Flandrin and Massimo Montanari ; English edition by Albert Sonnenfeld ; translated by Clarissa Botsford ... [et al.]. -- New York : Columbia University Press, 1999. -- xviii, 592 s., [20] s. obr. příl. : il. ; 26 cm
A history of cooks and cooking / Michael Symons.. -- 1st Illinois pbk. ed.. -- Urbana : University of Illinois Press, 2004. -- xii, 388 s. : il. ; 24 cm
Hlad a hojnost : dějiny stravování v Evropě / Massimo Montanari ; [z italského originálu ... přeložila Zora Jandová-Obstová]. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2003. -- 227 s. ; 18 cm
Jídlo a proměna : symbolika jídla ve snech, pohádkách a mýtech / Eve Jackson ; [z angličtiny přeložila Věra Stavová]. -- Vyd. 1.. -- Brno : Nakladatelství Tomáše Janečka, 2004. -- 136 s. ; 20 cm
Antropologie, etnografie
--
Národní knihovna ČR
13.02.2008 09:57