Etiketa v divadle
Text dotazu
Dobrý den, měl bych prosím dotaz, ohledně etikety v divadle, v případě, že jde do divadla jedna žena s dvěma muži. A to žena ve věku 58 let, s mužem ve věku 60 let a s druhým mužem ve věku 89 let (strýc ženy), který chodí s pomocí holí. Zajímalo by mě, kdo v tomto případě pomáhá z kabátů v šatně, kdo jak jde do sálu první a kde sedí v tomto případě žena, zda mezi oběma muži, či po pravici mladšího muže. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
podle příručky Ladislava Špačka je etiketa v divadle následující:
O šatnu (ať už v divadle, kině nebo na koncertě) se stará vždy muž – odebere plášť ženě, pokládá na pult a až poté svlékne a odloží svůj. Při odchodu muž nejprve pomůže ženě plášť obléct a až poté si obléká svůj. Do kabátů pomáháme jen ženám a muži jen tehdy, pokud je hendikepován nebo výrazně starší.
Při příchodu do divadla a po odložení kabátů do šatny uvede muž ženu do sálu. Do řady vchází první muž (čelem k divákům) a usnadňuje tak své partnerce příchod k místu. Dle etikety má žena sedět po pravici tohoto muže, ale platí zde výjimky – pokud by žena měla sedět až na konci řady nebo by měla sedět vedle nedůvěryhodně vyhlížející osoby (či v otázce bezpečnosti), pak si sedle po levici muže (nebo pokud by žena neviděla přes větší osobu sedící před ní, pak je také možné vyměnit si místo).
Pokud jdou společně do divadla dva páry, pak do řady vstupuje první muž méně významného páru, po něm jeho partnerka, následně žena významnějšího páru a poslední společensky významnější muž.
V publikacích není přímo uvedeno, komu by měl mladší muž z těchto dvou pomoci první. V otázce významnosti jsou žena a starší (a poté ještě nadřízený) považováni za významnější osoby. V případě kabátů by z hlediska významnosti měl mladší muž pomoci jak ženě, tak i staršímu muži. Pokud věkový rozdíl není v řádu desítek let, pak nestačí být pouze starší než žena, ale tento starší muž by musel dále splňovat atribut důstojné a ctěné zralosti (aby měl přednost). Pak i žena ustoupí a dá přednost tomuto muži ve dveřích.
Publikace rovněž uvádějí, že „ženě, staršímu, nadřízenému či hostovi prokazujeme čest tím, že je máme stále po pravé ruce.“ Není zde psáno, jak by to platilo ve Vámi uvedeném příkladu, jak jsme již uvedli o situaci dvou párů, pak by teoreticky v řadě mohl sedět mladší muž, po jeho pravici žena a po její pravici strýc (tedy tak, že na krajích sedí muži – žena je chráněna z obou stran a vpravo sedí významnější muž). Je to ale opět otázka komfortu obou osob.
Použité zdroje
ŠPAČEK, Ladislav. Malá kniha etikety pro každý den. Praha: Mladá fronta, 2010, s. 43–46. ISBN 978-80-204-2251-4. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:d9a5887c-3247-4a8c-bd91-da43c3e8e7e2
ŠPAČEK, Ladislav. Nová velká kniha etikety. Praha: Mladá fronta, 2008, s. 48–52. ISBN 978-80-204-1954-5. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:0ec71bfd-db56-42e3-b7ea-45a86276b52b
MATHÉ, Ivo a Ladislav ŠPAČEK. Etiketa. Praha: BB/art, 2010, s. 11. ISBN 978-80-7381-719-0. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:449809e1-5319-11e4-8d40-001018b5eb5c
Etiketa v divadle [online]. Dostupné z: https://twogentlemen.cz/8334/etiketa-v-divadle/#.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.01.2024 12:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu