-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý deň, mňa by zaujímalo, ako sa chovať počas stolovania na oslave. Neustále, keď sa na nejakú oslavu dostaneme a na stole sa nachádzajú 3 druhy lyžičiek, vidličiek a nožíkov neviem, ktorá lyžička, vidlička a nožík patrí ku ktorému chodu. Ďakujem.
Dobrý den,
knih s radami o tom, jak správně stolovat a vůbec jak se správně chovat ve společnosti, vyšlo velké množství. Jedním z nejznámějších odborníků na etiketu je doktor Ladislav Špaček, z jeho knih často čerpáme při podobných dotazech, jako je ten váš.
"...předpokládáme-li pět chodů, budou po levé straně ležet tři vidličky, to je ostatně nejvyšší počet, jaký se zakládá. Pokud by počet chodů byl vyšší, donášela by obsluha další příbory až během večeře. Zleva leží dezertní vidlička na studený předkrm, blíže k talíři stejná vidlička na teplý předkrm a těsně u talíře velká, hlavní (masová) vidlička. Na pravé straně je zvnějšku založen nejprve dezertní nůž na studený předkrm, po něm následuje lžíce na polévku, blíže k talíři nůž na teplý předkrm a nejblíže talíři hlavní (masový) nůž... Bude-li se jako některý chod podávat ryba, nahradí dezertní příbor speciální rybí příbor, s menší vidličkou a širokým plochým nožem. Ke steakům se zakládá ostrý nůž s pilkovitým ostřím...Moučníkový příbor se pokládá nad talíř...Pokud je zapotřebí dalšího speálního náčiní, například nůž na kaviár, kleštičky na hlemýždě nebo humrovou vidličku, položí je obsluha až před servírováním pokrmu šikmo k pravé ruce..."
Čerpáno z: ŠPAČEK, Ladislav. Nová velká kniha etikety. Praha: Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1954-5.
Sociologie
--
Národní knihovna ČR
25.06.2012 17:24