Etiketa odívání
Text dotazu
Dobrý den, dostala jsem se do sporu s kolegyní ohledně nošení pokrývek hlavy. Podle mé kolegyně ženy nemusí sundavat pokrývku hlavy ani v restauraci, jídelně apod. Chápu to např. v případě, kdy má žena kostýmek a k němu klobouk. Ale pokud má třináctiletá dívka ve školní jídelně při obědě na hlavě zelenou kšiltovku? Nevím, zda jsem tak \"staromódní\" či zda se změnila pravidla slušného chování, ale mně osobně se toto příliš nezdá. Prosím o vyřešení tohoto sporu, případně o radu, kde bych mohla získat odpověď na můj dotaz. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v příručních studovnách NK ČR je k dispozici kniha:
MATHE, Ivo ; ŠPAČEK, Ladislav. Etiketa. 1. vyd. v českém jazyce. Praha : BB/art, 2005. 192 s. : barev. il. ; 23 cm , která uvádí, že dáma klobouk nesundává ani v místnosti, výjimkou je návštěva divadla, pokud sedí v řadě.
V tomto případě by si měla klobouk sundat. Tyto rady jsou spíše určeny pro případy, které zmiňujete i Vy, tj. klobouk jako doplněk kostýmu, který slouží jako oděv při zvláštní, slavnostní příležitosti.
Rady ohledně etikety pro mládež naleznete v následujících publikacích, dostupných v NK ČR:
GOLDMANNOVÁ, Jane. Jak vyzrát na dobré mravy : typy a taktiky pro teenagery. 1. vyd.. Praha : Talpress, 1997. 189 s. : il. ; 18 cm.
Společenský rádce dívek a jinochů : malý průvodce společenskými mravy a způsoby / dle různých pramenů vzdělala paní Žofie Kunštátská. Praha : Computer Press, [2001]. 108 s. ; 6 cm
Jako další dokumenty s informacemi o etiketě obecně můžete využít např. následující publikace:
SCHONFELD, Sybil von. Dobré mravy opět v kurzu. Vyd. 1.. Praha : Ikar, 2005. 294 s. ; 21 cm
ŠPAČEK, Ladislav. Velká kniha etikety. Vyd. 1.. Praha : Mladá fronta, 2005. 164 s., [24] s. barev. obr. příl., 25 l. il. : il. (některé barev.) ; 26 cm
ŠPAČEK, Ladislav. Slon v porcelánu, aneb, Jak se neztratit v labyrintu etikety. 1. vyd.. Praha : Albatros, 2006. 189 s. : il. ; 22 cm
SEDLÁČEK, Ivo ; SEDLÁČEK, Tomáš. Jak se chovat ve společnosti. Vyd. 1.. Praha : Computer Press, 2001. iv, 76 s. : il. ; 22 cm.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.12.2007 10:46
jiři petřiček píše:
Čtvrtek 17.01.2019 14:59
jak mam jit oblečeny na muzikal
PSK - admin píše:
Pátek 18.01.2019 12:31
Dobrý den, významný znalec a propagátor etikety Ladislav Špaček pamatuje ve svých knihách o společenském chování i na zmínku o návštěvě muzikálu: „Do malého divadla, na džezový koncert nebo na muzikál (nejde-li o premiéru) se oblečeme méně formálně: kalhoty a sako, sukni a halenku, na „lehkou múzu" si dívka může vzít značkové džíny a zajímavý top, muž nemusí mít kravatu, stačí sako a košile s rozepnutým knoflíčkem u krku. Ani v tomto odlehčeném úboru by žena neměla zapomenout na punčochy a muž by si neměl dovolit sportovní obuv."
Čerpáno z: ŠPAČEK, Ladislav. Nová velká kniha etikety. Praha: Mladá fronta, 2008.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu