Etiketa - chůze do schodů
Text dotazu
V jakém pořadí jde muž a žena do schodů a ze
schodů?
Odpověď
Dobrý den,
při podobných dotazech, jako je ten Váš, čerpáme informace mimo jiné u předního odborníka na etiketu pana Ladislava Špačka.
Muž jde vždy níž. "Chůze do schodů byla oříškem už za Gutha-Jarkovského", nejznámnějšího propagátora pravidel "slušného" společenského chování. Ten na počátku minulého století píše, že "při dnešní módě krátkých sukní není možné, aby do schodů šel muž za ženou." Uvádí, že na schodech nahoru jde napřed pán před dámou,(aby se nestalo, že by jí mohl zahlédnout kotník), kdežto po schodech dolů má přednost dáma.
Etiketa se ale vyvíjí a klade nyní důraz na praktičtější stránky života.
Nyní se jednoznačně řídíme pravidly bezpečnosti společensky významnější osoby, kterou je žena. Do schodů jde tedy první žena, muž za ní, aby jí poskytl oporu, kdyby zavrávorala. Ze schodů jde muž jako první, tedy opět níž.
Jak si ale poradí pánové s tímto pořadí, má-li žena daleko krátší sukně, než jsou ty, které uváděly do rozpaků v době Gutha -Jarkovského? Řešením je to, že muž půjde do schodů těsně za ženou, jen s malým odstupem.
Zdroj: ŠPAČEK, Ladislav. Nová velká kniha etikety. Praha: Mladá fronta, 2008. ISBN 978-80-204-1954-5.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2012 12:33
Helena Peštuk Sedláčková píše:
Středa 11.05.2016 12:05
Dobrý den,
to všechno vím, ale potřebuji si potvrdit, zdali mám pravdu, když tvrdím, že u zábradlí jde ten, kdo sestupuje ze schodů .
Myslím, že z bezpečnostních důvodů by tomu tak být mělo :-)
Předem děkuji za fundovanou odpověď.
PSK - admin píše:
Středa 11.05.2016 15:08
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail. Služba PSK
Naďa píše:
Pátek 22.07.2022 09:50
Také prosím o odpověď. Děkuji.
PSK - admin píše:
Středa 27.07.2022 16:57
Dobrý den,
odpověď jsme Vám zaslali.
Služba PSK
Milan Jandáček píše:
Pondělí 05.12.2016 13:48
I přes to, já jako bývalý bezpečnostní technik mám zkušenost, že při chůzi do schodů se vždy padá dopředu, zastávám předpis Gutha Jarkovského. Takto to také (pokud se dobře pamatuji) argumentoval i Karel Pech ve svém televizním seriálu o etiketě.
A protože dnes už málokdo etiketu zná a dodržuje, používám při podobných situacích jako je vstup do výtahu, do restaurace atp. frázi „Když dovolíte, půjdu napřed“.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu