etiketa a pravidla chování, vernisáž
Text dotazu
Prosím o informaci. Jsem pozvána na vernisáž. Platí nějaká pravidla etikety na vernisáži jako například přinést nějaký dar malířce a pod.
Odpověď
Dobrý den,
vernisáž neboli slavnostní zahájení výstavy, otevření nové budovy, nové expozice, tedy slavnostní představení nějakého nového díla veřejnosti, se obvykle skládá z několika částí: jednoho či více proslovů, prohlídky expozice a pohoštění typu číše vína či malého rautu. Vernisáž může provázet i krátký umělecký program jako hudba, zpěv, recitace apod.
Při vernisáži výstavy kromě pořadatele (organizátora výstavy) obvykle promluví i odborník, který by měl krátce, tedy nikoli předenáškou určenou pro univerzitní publikum, přiblížit význam tvůrce či skupiny tvůrců a jejich dílo. Pak následuje prohlídka expozice, u výstav s uměleckým zaměřením může provádět pozvané hosty sám autor výstavy. Teprve po prohlídce se všichni sejdou v místnosti, kde je připraveno pohoštění.
Na základě pozvánky na vernisáž obyčejně můžeme přijít s partnerem/partnerkou či kolegou/kolegyní. Hosté po celou dobu vernisáže stojí a jejich oblečení bývá méně formální, vernisáže probíhají v jakoukoli denní dobu, jen zřídkakdy večer.
Je vhodné vystavujícímu umělci po prohlídce jeho děl blahopřát a obdarovat květinami, obzvláště pokud se jedná o našeho dobrého přítele.
Informace jsme získali z publikací:
Mathé, Ivo; Špaček, Ladislav. Etiketa. Praha: BB art, 2005. ISBN 80-7341-564-X.
Smejkal, Vladimír. Malá encyklopedie společenského chování. Praha: Linde, 2001. ISBN 80-7201-287-8.
Sedláček, Ivo, Sedláček, Tomáš. Jak se chovat ve společnosti: slavnostní příležitosti. Praha: Computer Press, 2001. ISBN 80-7226-483-4.
Špaček, Ladislav. Velká kniha etikety. Praha: Mladá fronta, 2005. ISBN 80-204-1333-2.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.12.2007 15:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu