Estremadura (psaní jmen)
Text dotazu
Vážení, mám další dotaz: 1) Město ve Španělsku, odkud vypluli dobyvatelé Nového světa se česky nazývá Extremadura nebo Estremadura? Moje korektorka mi ten termín opravuje na
Estremaduru s odvoláním se na slovník Josefa Dubského z r. 1977.
Španělští rytíři řádu Santiaga nebo Svatého Jakuba podle Ottova slovníku naučného?
Odpověď
Dobry den, podle nize uvedenych zdroju se domnivame, ze oficialni cesky nazev spanelskeho regionu Extremadura by mel byt skutecne Estremadura. Doporucili bychom Vam vsak konzultovat tuto informaci s Nazvoslovnou komisi Ceskeho uradu zememericskeho a katastralniho, ktera se na tuto problematiku specializuje.
Sekretariat Nazvoslovne komise CUZK
PhDr. Pavel Boháč, tajemník
Tel: 284 041 671
E-mail: pavel.bohac@cuzk.cz
Jmena statu a jejich vybranych uzemnich casti : Evropa = The Names of the States and their Selected Territorial Parts : Europe. Praha : Cesky urad zememericky a katastralni, 2005.  s. 20. ISBN 80-86918-00-9.
Extremadura (nazev cestine neni uveden), hl.mesto Merida
BOHAC, Pavel ; KOLAR, Jaroslav. Jmena statu a jejich uzemnich casti. 3. preprac. vyd. Praha : Cesky urad zememericsky a katastralni, 1993. 113 s. ISBN 80-901212-4-1.
- bezne uzivane jmeno statu v urednim jazyku (v oficialnim prepisu) - Extremadura
- bezne uzivane jmeno statu cesky - Estremadura
Geograficky mistopisny slovnik sveta. Praha : Academia, 1993.  s. 221. ISBN 80-200-0445-9.
- ve vysvetlivkach jsou uvedeny nasledujici informace ke strukture hesel:
... V souladu s mezinarodnim trendem bylo prevazne pouzito  greograficke nazvoslovi v originalni podobe, to jest v pisemne forme jazyka statu,  na jehoz uzemi se geograficky objekt nachazi; vyberove jsou doplneny i paralelne pouzivane nazvy v jinych jazycich a vzita ceska exonyma, ktera jsou bezna pro vetsinu fyzickogeografickych objektu ...
- podle informaci uvedenych ve vysvetlivkach se domnivame, ze jako ceske exonymum je v tomto slovniku pouzit nazev Estremadura Extremadura [es-], Estremadura - autonom. oblast v jz. Spanelsku; 41 602 km2, 1,10 mil. obyv. (1988), hl.m. Merida. Dve provincie (Badajoz, Caceres).
Oficialni cesky nazev radu Orden militar de Santiago de Espada se nam bohuzel nepodarilo overit.  V publikacich jsme nalezli nekolik variant, krome Vami uvadeneho prekladu z Ottova slovniku naucneho (Sv. Jakuba mecovy rad - http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/274665-sv-jakuba-mecovy-rad-jakuba-mecovy-rad-spanelsky) jsme narazili i na oznaceni Svatojakubsky rad, Rad sv.
Jakuba s mecem a rad rytiru Svateho Jakuba. Na internetu jsou pak uvadeny nazvy Rad sv. Jakuba s mecem nebo Santiagsky rad, celym nazvem Rytirsky mecovy rad sv. Jakuba.  Pro overeni spravneho ceskeho nazvu radu bychom Vam proto doporucili kontaktovat Jazykovou poradnu UJC AV CR - http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna. Muzete take zkusit kontaktovat PhDr.Bubna (http://www.ktf.cuni.cz/KTF-238.html), ktery je autorem Encyklopedie radu, kongregaci a reholnich spolecnosti katolicke cirkve v ceskych zemich.
http://www.ado.cz/poutni/compostela.htm - Rad sv. Jakuba s mecem
http://www.feudum.cz/view.php?cisloclanku=71 - Santiagsky rad (celym nazvem Rytirsky mecovy rad sv. Jakuba)
BAUMANN, Emile. Tri svata mesta : Ars v Dombes, Svaty Jakub v Compostelle, Hora svateho Michaele. Stara Rise na Morave : Marta Florianova, 1920. s. 95.
.. Aby se zajistil pokoj na cestach, aby se vyhladili banditi a Maurove, ustavil se rad rytiru Svateho Jakuba...
PENAZ, Jan. Pojd na pout : do Rima ve vzpominkach, do Mariazell pesky, do Compostelly proc a jak. Vranov n.D. [nad Dyji] ; Primetice-Bitov : A.M.I.M.S.,  2004. s. 60. ISBN 80-239-9653-3.
1170 - zalozeni Svatojakubskeho radu
VONDRAKOVA, Cyrila Monika. Svatojakubske poutni cesty. In Spanelsko :
filosofie, teologie, dejiny umeni, literatura : Slanske rozhovory 2004.
Slany : Mesto Slany, 2005. s. 53. ISBN 80-239-6281-7.
Jedinou instanci, na kterou se mohli nespravedlive obirani poutnici behem sve cesty obracet, predstavoval svebytny cirkevni rad, ustanoveny k jejich ochrane. V souvislosti s dobovym pojetim ostatku, ktere se snazil kazdy chram ci klaster vlastnit v co nejvetsim mnozstvi, se totiz take v Compostele ... roku  1164 objevuje nedaleko Caceres  Bratrstvo sv. Jakuba, zalozene Ferdinandem II. Leonskym. Tento obranny vojensky rad, inspirovany radem templaru, stavel na vztahu svych clenu k sv. Jakubu coby bojovnikovi proti nevericim. V prubehu reconquisty vsak postupne nabyl tak rozsahle politicke a ekonomicke moci, ze zacal byt pocitovan jako nebezpecny a jeho pusobeni bylo omezovano.  Ferdinand II. Leonsky proto po opevneni Alcantary puvodni rad rozpustil a zalozil rad novy, ktery pod jmenem Rad sv. Jakuba s mecem  vykonaval podobne poslani.... Zatimco zpocatku nabizeli jeho clenove sve sluzby pouze v zemi sveho vzniku , pote, co  rad roku 1171 potvrdil papez Alexandr III., presunuli radovi bratri pole sve pusobnosti  i podel svatojakubsych cest....
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.11.2007 11:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu