Eskymáci, pohřební zvyklosti
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych zjistit něco o pohřebních zvyklostech Eskymáků. Nikde jsem nic nemohla najít.
Odpověď
Pohřební zvyklosti Eskymáků se v jednotlivých oblastech liší. Východní Eskymáci ukládali těla a rituální pohřební předměty na vybraná místa a zakryli je kameny (pokud to bylo možné), nebo je nechávali pouze ležet na sněhu. U některých kmenů žijících v severozápadní části Aljašky je doloženo pohřbívání do země, u jiných bylo zvykem ukládat mrtvé ve skrčené poloze do dřevěných rakví (i s jejich předměty) a ty pak vystavit na, pro tento účel zbudovaná, lešení.
U jihozápadních kmenů bylo zvykem pohřbívat do země nebo na lešení na pohřebiště, která byla vyzdobena množstvím dřevěných soch detailně zobrazujících předměty uložené v hrobech a osobní majetek zemřelého.
Asijští Eskymáci vyjímali mrtvým před pohřbem vnitřnosti a některé skupiny Eskymáků z Aleutských ostrovů mrtvé mumifikovali a ukládali do jam.
Pokud máte zájem získat bližší informace o pohřebních zvyklostech Eskymáků, doporučovali bychom Vám zejména tyto publikace:
BURCH, Ernest S. The Eskimos. 1. vyd. Norman, London: University of Oklahoma Press, 1988. 127 s. ISBN 0-8061-2126-2.
- z této knihy jsme také čerpali výše uvedené informace.
DAY, Stacey B. Tuluak and Amaulik: dialogues on Death and Mourning with the Inuit Eskimo of Point Barrow and Wainwright, Alaska, Minneapolis: University of Minnesota, 1973. 174 s. ISBN 0-912922-07-09.
Život Eskymáků Vám mohou také přiblížit pubikace:
FRISON-ROCHE, Roger. Kočovníci z Arktidy: ze života kanadských Indiánů a Eskymáků. Praha: Olympia, 1972. 283 s.
GABUS, Jean. Iglu: ze života eskymáckého kmene. 1. vyd. Praha: Orbis, 1947. 09 s.
BULIARD, Roger. Inuk znamená člověk: desete let misionářem mezi Eskymáky. 1. vyd. Kostelní Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2005. 172 s. ISBN 80-7192-685-X.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2008 11:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu