eskymáci
Text dotazu
Prosim strucne popis zivota a tradic eskymaku.
Odpověď
Dobrý den,
Eskymáci, vl.jm. Inuit, lidé - souhrnné označení pro kulturně i jazykově příbuzné původní obyvatelstvo arktických oblastí Ameriky, kterou osidlovali asi před 7 - 5 tisíci lety ze severní Asie. Do Grónska přišli v 1. tis. z Kanady. Mluví dialekty jediné jazykové eskymácko - aleutské rodiny. Většina Inuitů žije v blízkosti moře, tradičním způsobem obživy je lov a rybolov, chovají pouze psy. Tradiční sociální jednotkou je rozšířená rodina. Přes léto rodiny kočovaly samostatně, na zimu se sdružovaly do větších společností vedených uznávaným lovcem. V létě žili ve stanech z kůže, na zimu stavěli iglú. Tradiční náboženství je animistické, ve velké míře přijali křesťanství. Od 20. století se způsob života Inuitů výrazně mění ( usedlý způsob života, námezdní práce ).
Tolik o Eskymácích v :
Ottově všeobecné encyklopedii ve dvou svazcích. 1.díl. Vyd. 1. Praha : Ottovo nakladatelství - Cesty, 2003. ISBN 80-7181-938-7
Život Eskymáků najdete přehledně zpracován v knihách:
Nansen, Fridtjof. Život Eskymáků. 1. vyd. Praha : MF, 1956.
Burch, Ernest S. The Eskimos. 1st ed. Norman : Univ. of Oklahoma Press, 1988. ISBN 0-8061-2126-2 (Obě knihy si lze zapůjčit v NK.)
Informace o Eskymácích na internetu: např.:
http://en.wikipedia.org/wiki/Eskimo
http://www.answers.com/eskimo
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.12.2007 11:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu