Ernst Králíček v Kroměříži
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mne arcibiskupský inženýr a stavitel Ernst Králíček ( Arnošt Králíček), nar. 1824, který byl v arcibiskupských službách v Kroměříži v polovině 19. století. Zajímalo by mne kde se narodil a nějaké podrobnosti z jeho života.
Dále bych prosil informace o životě prof. Antonína Králíčka, nar. 1847 v Bohuslavicích nad Metují. V Kroměříži před rokem 1900 učil na kroměřížském Německém gymnáziu, poté odešel do Brna.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
jméno Ernesta Králíčka se vyskytuje v několika knihách o Kroměříži, vždy jde ale jen o tuto informaci:
Na jaře 1846 přichází Ernst Králíček/Kraliček/Kraliczek (1824–1899), který ve funkci inženýra a stavbyvedoucího vystřídal roku 1886 Karla Thalherra. Viz např. kniha zde (str. 21):
https://issuu.com/muzeumumeniolomouc/docs/pruvodce_amk
Žádné další informace o jeho životě se v námi vlastněných dokumentech nenacházejí. Kontaktoval jsem kolegu z archivu, jeho odpověď je níže.
Antonín Králíček napsal publikaci o rodné obci a podle mne budou mít víc relevantních pramenů v daném kraji. Zkusil bych knihovnu v Náchodě. V naší knihovně nemáme nic.
Vážený pane kolego,
snažil jsem se Vám vyjít vstříc, ale bohužel je dotaz tak badatelsky náročný, že Vás musím požádat, abyste tazateli sdělil, ať se obrátí přímo na náš archiv (elektronickou podatelnu naleznou na www.mza.cz v části SOkA Kroměříž). Po žádosti rádi odpovíme oficiální cestou a dle sazebníku cen MZA za služby spojené s rešeršemi. Bohužel je dotaz opravdu tak náročný, že je potřeba projít řadu archiválií atd. Děkujeme za pochopení.
S přáním hezkého dne,
David Sobek, Státní okresní archiv Kroměříž
Snad jsme Vám pomohli alespoň trochu.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
Zlín
Knihovna
Knihovna Kroměřížska
Datum zadání dotazu
27.02.2020 13:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu