Ernest Nagel
Text dotazu
Rad bych znal misto narozeni americkeho filosofa, ktery se jmenoval Ernest Nagel. Datum narozeni je 15. 10. 1901 a jako misto je v mnoha slovnicich a encyklopediich uvadeno Nove Mesto, jez bylo tenkrat "in Bohemia" a dnes je "in Czech republik". Bohuzel chybi, ktere Nove Mesto. Na koho bych se mohl obratit se zadosti o vyhledani pripadne o dalsi podrobnosti ohledne casti Nagelova zivota stravene u nas?
Odpověď
Snad Vam pomuzeme, byt ne s definitivni platnosti. Prohledali jsme vsechny nam dostupne zdroje, zjistili totez co Vy a navic toto: dve solidni encyklopedie uvadeji misto narozeni na Slovensku.
Brockhaus Enzyklopadie in 24 Bande, Mannheim, 1991, sv. 15, Moe-Nor, s. 298:
N., E., am. filosof, nar 16. 11. Waagneustadtl (sic) (bei Trentschin).
Routledge Encycloopedia of Philophy, London and New York, 1998, vol. 6, s.
641: EN was born.. in Novemesto, Slovakia. (krome toho uvadi slusny text o nem a jeho dile).
Obe prace se jevi solidni a obe uvadeji podrobnosti, ktere si zrejme nemohly vymyslet, kdezto jine prameny, lokalizujici do Cech, jsou obecnejsi.
Nove Mesto nad Vahom, je zrejme pravdepodobna moznost.
Nicmene abyste mel jistotu, je jedinym resenim obratit se na Statni ustredni archiv, ktery spravuje matriky a podle jmena, mista a data narozeni muze
udaj jednoznacne overit (http://www.mvcr.cz/archivy/index.htm).
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.01.2008 14:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu