Erb rodu Redernů
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na význam kola v erbu rodu Redernů. Je možné, že souvisí s kočováním? Nebo jde pouze o obrazové vyjádření jména rodu v němčině? A z jakého důvodu se kolo dostalo až do znaku Liberce a Libereckého kraje, když vezmeme v potaz, že Redernové nebyli nijak výrazně významným rodem?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
dostupná literatura uvádí, že význam kola v erbu rodu Redernů je odvozen z německého pojmenování kola, tj. Rad. Erb můžeme označit za tzv. „mluvící erb“. Kolo má tedy odkazovat na samotné jméno rodu, které se dříve psalo mj. Rädern. Erb s vyobrazením loukoťového stříbrného kola v modrém štítu se změnil v roce 1562, když byl rod povýšen do panského stavu a do dvou polí čtvrceného štítu přibyly červené ostrve a říšský orel.
Co se týká znaku Libereckého kraje, v roce 2001 rozhodla rada kraje na základě podnětů odborné i laické veřejnosti o nové podobě krajského znaku. Jedním z prvků bylo i redernovské loukoťové kolo, navržené v anketě heraldiky. Tento symbol byl totiž součástí znaku Liberce od roku 1577, kdy byl Liberec za Redernů povýšen na město.
Redernové navzdory poměrně krátkému působení v Čechách byli úspěšní a zasloužili se o hospodářské i kulturní povznesení regionu a Liberce zvlášť. Proto bychom je nepovažovali za nevýznamný rod.
Použité zdroje
EXNER, Petr. Krajské symboly v České republice. Zpravodaj Vexilologie. 9/2022, č. 125, s. 2350-2351. ISSN 1211-2615.
JANÁČEK, Josef a Jiří LOUDA. České erby. Praha: Albatros, 1974, s. 141.
MYSLIVEČEK, Milan a Petr ČORNEJ. Erbovník, aneb, kniha o znacích i osudech rodů žijících v Čechách a na Moravě: podle starých pramenů a dávných ne vždy věrných svědectví. Praha: Horizont, 1993, s. 52. ISBN 80-7012-070-3.
SVOBODA, Milan. Redernové v Čechách: nalézání zapomenutých příběhů 16. a 17. věku. Vyd. 1. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, 2011. s. 70-73. Opera Facultatis philosophicae Universitatis Carolinae Pragensis; vol. 10. ISBN 978-80-7308-356-4.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.08.2024 10:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu