Erb rodu Dubských
Text dotazu
Dobrý den,
v heraldice se orientuju jen podle základních symbolů. Zaujal mě ale erb dříve asi významného rodu Dubských, jehož symboliku nedokáži rozklíčovat a nesetkal jsem se s ní. Zejména šestice rukou. Co mají symbolizovat?
http://gis.fsv.cvut.cz/[…]/dubsky-erb-stredni.jpg
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
ve všech zdrojích, které jsme měli k dispozici, je u erbu Dubských z Třebomyslic pouze v různým obměnách uváděno, že na erbu jsou v modrém poli dva stříbrné rohy, každý postrkaný třemi lidskými dlaněmi  (třemi rukami lidskými až pod zápěstí, šestero ruk barvy přirozené v poli modrém).
•             Českomoravská heraldika. Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy slovesnost a umění. s. 177. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:7954632c-33a2-4077-a7e0-055100ad2543
•             Heraldická ročenka. V Praze: Heraldická společnost, 2008. č. 1. s. 129. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:79a91840-e971-11e6-9964-005056825209
•             MAŠEK, Petr. Šlechtické rody v Čechách, na Moravě a ve Slezsku od Bílé hory do současnosti. Argo. s. 195-196. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:47fe6e50-e0c6-11e3-94ef-5ef3fc9ae867
•             KRÁL Z DOBRÉ VODY, Vojtěch. Heraldika. Brno]: Garn, 2003. s. 92. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:998f3240-c088-11e2-9592-5ef3fc9bb22f
V knize Petra Maška je pravděpodobně v největším rozsahu vypsána literatura k tomuto rodu. Můžete případně tedy ještě zkusit tyto zdroje, zda by v některém z nich nebyl původ ručiček vysvětlený.
Lit.: Schimon-Král s. 48. M.v.M. s. 17. GGTGrf 1826-1942. GGT Frhr 1865-1932. Frank I. Nr. 1341. R. v. Procházka GH s. 132,235. Vlasák s. 80. Starke 1955, 1976,1993. Meraviglia s. 6. Kadich-Blažek s. 27. Pouzar DČŠR. AČŠR 1999. Frank Nr. 1780-1781. OSN Vlil. s. 101-103. OSN XXVIII. s. 297. Zibrt I. č. 8626. HSH 1902 s. 719. Mašek s. 74-75. Rieger II/2 s. 322-323. Var.: Dubsky, z Trebomyslitz.
V knize „Staročeská šlechta a její potomstvo po třicetileté válce“ autor uvádí, že původní prý bylo na erbu šestero korouhviček a chybou malířů se z nich staly ruce. Tuto domněnku autor přisuzuje Balbínovi.
•             VLASÁK, František. Staročeská šlechta a její potomstvo po třicetileté válce. V Praze: Tisk Jaroslava Pospíšila, 1856. s. 45. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:aaded2c0-96dc-11e6-bfc2-001018b5eb5c
Zmínku o tom, že ručičky mohly být původně praporek/vlaječka, uvádí např. i publikace Der Böhmische Adel  z roku 1886.
http://www.historie.hranet.cz/heraldika/pdf/meraviglia1886-001-010.pdf - s. 6
http://www.historie.hranet.cz/heraldika/pdf/meraviglia1886-t001-010.pdf – tabule V
Nicméně v Paprockého Zrcadle slavného Markrabství moravského (1593) jsou u erbu Dubských z Třebomyslic vidět ručičky poměrně jasně  (https://digital.onb.ac.at/OnbViewer/viewer.faces?doc=ABO_%2BZ169048003, snímek 727 = strana XXXI).
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.08.2020 10:31
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu