enterobakterie
Text dotazu
Dobrý den, ak by sem si chtěla vykultivovat jenom enterobakterie, tak bych si připravila selektívni medium, ale otázka zní : Co bych tam měla přidat aby se zvýšila selekivita enterobakterie. Byly by to žlučové soli? nebo něco jiného? A kdyby sem chtěla odlisit baktrie které využívají laktozu od těch, ktere toho nejsou schopny, do média bych přidala laktózu? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel nemáme do služby ptejte se knihovny zapojenu žádnou knihovnu s biologickým či alespoň chemickým zaměřením. V knihách, které se nám podařilo k tomuto tématu vyhledat v našem katalogu je bohužel popisováno pouze co enterobakterie jsou, jak rozlišit jejich druhy, jak jsou odolné na antibiotika a případně návody na různé barvicí metody pro odlišování těchto bakterií. (Pokud by Vás zajímalo některé z těchto témat, doporučujeme např. níže uvedenou literaturu.) Proto jsme se s Vaším dotazem (ačkoli to běžně neděláme) obrátili na odborného konzultanta, který nám k Vašemu dotazu zodpověděl toto (přeposíláme jeho odpověď):
K otázce laktóza:
"Většinou jde o složení daného media. Pokud byste chtěla od sebe odlišit bakterie, pak do média přidáte laktózu a barevné indikátory, které sledují změnu pH.
Bakterie, které potřebují laktózu jí začnou rozkládat a v důsledku toho se sníží pH a médium změní barvu. U bakterií, které laktózu nepotřebují se nic nestane. (U obou druhů bakterií je tedy nutno použít laktózu.)"
K otázce selektivity:
"Zde si nejsem zcela jist, na co se Vás tazatelka přesně ptá. Ale všeobecně se do médií, přidávají určité látky, aby blokovaly růst bakterií, které nepotřebujete a nevadily bakteriím, které potřebujete (od antibiotik po různá barviva).
Je mnoho druhů enterobakterií a nechají se selektovat i navzájem mezi sebou. Ale pokud by Vám nezáleželo na přesném druhu a rodu enterobakterie, tak použijete směs žlučových kyselin (ty jsou určeny na selekci enterobakterií)."
Námi projité zdroje:
* JULÁK, Jan; PAVLÍK, Emil. Lékařská mikroboilogie pro zubní lékařství. 1. vyd. Praha : Univerzita Karlova v Praze - Nakladatelství Karolinum, 2010. ISBN 978-80-246-1792-3.
* VEGER, Jaromír; BAUDIŠOVÁ, Dana. Bakterie z čeledi enterobacteriaceae ve vodním prostředí. 1. vyd. Praha : Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, 1996. ISBN 80-85900-11-4.
* PAVLASOVÁ, Lenka. Laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha : Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2011. ISBN 978-80-7290-536-2.
* RYŠKOVÁ, Olga a kol. Praktická cvičení a semináře z lékařské mikrobiologie pro studující všeobecného a zubního lékařství. 1. vyd. Praha : Univerzita Karlova, 2010. ISBN 978-80-246-1834-0.
* Kolektiv autorů. Kapitoly z lékařské mikrobiologie : Návody k praktickým cvičením. 2. vyd. Praha : Státní pedagogické nakladatelství, 1982.
* JURÁNKOVÁ, Jana a kol. Klinická mikrobiologie v laboratorní praxi. 1. vyd. Brno : Masarykova univerzita, 2011. ISBN 978-80-210-5657-2.
* DEMNEROVÁ, Kateřina a kol. Laboratorní cvičení z mikrobiologie. 3. přeprac. vyd. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2001. ISBN 80-7080-415-7.
* KISLINGER, František; LANÍKOVÁ, Jana; ŠLÉGR, Jiří; ŽURKOVÁ, Irena. Biologie I. (Základy mikrobiologie, botaniky a mykologie). Klatovy: Gymnázium v Klatovech, 1992.
* VODRÁŽKA, Zdeněk; ŽĎÁRSKÝ, Josef; DEMNEROVÁ, Kateřina. Biochemie a mikrobiologie : (pro posluchače FCHT). Praha : Nakladatelství technické literatury, 1985.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.06.2013 12:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu