endemitní druhy v ČR
Text dotazu
Dobrý den, jaké endemitní druhy žijí v České republice? Děkuji
Odpověď
Dobry den,
omlouvame se za opozdenou odpoved na Vas dotaz. Prehled ceskych endemitu naleznete na strankach Wikipedie (http://cs.wikipedia.org/wiki/Endemit), bohuzel zde vsak neni uveden zdroj, ze ktereho byly udaje cerpany a neni je tak mozne overit.
Doporucili bychom Vam prostudovat napr. seznam uverejneny na http://ebotanika.net/?p=146 . Autorem je Mgr. Jan Suda, Ph.D. z Katedry botaniky PrF UK ( http://www.ibot.cas.cz/fcm/suda/ ). Rozhovory J.Sudy o endemitech v CR naleznete na strankach CRo Leonardo - http://www.rozhlas.cz/leonardo/anonce/_zprava/348634  a http://www.rozhlas.cz/leonardo/priroda/_zprava/349110 .
V textu na http://botany.natur.cuni.cz/cz%5Cstudium/bioochrana.rtf jsou mimo jine uvedeny priklady ceskych endemickych cevnatych rostlin. Endemicke druhy jsou zminovany i v Geobotanickem pruvodci po Cechach - http://botany.natur.cuni.cz/vojta/kestazeni/pruvod.pdf a v textu Agentury ochrany prirody a krajiny CR - http://www.nature.cz/publik_syst2/files16/postup_navrh_rostliny.pdf . Dalsi seznam rostlinnych endemitu CR je uveden v prezentaci Endemity a relikty, ktere je volne dostupna na strankach http://www.osu.cz/prf/katedry/biologie/odd_bot/index.php?action=stud_mat.
Informace o endemickych vyskytech naleznete i na strankach jednotlivych chranenych oblasti, pro oblast KRNAP napr. na
http://www.krnap.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=93&Itemid=52 a http://www.krnap.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=94&Itemid=52 .
Nekolik clanku o endemickych druzich v CR naleznete v bazi ANL ( http://sigma.nkp.cz/cze/anl ), do vyhledavani v poli Predmet staci zadat (vcetne diakritiky) dotaz endemi? cesk?.
Doporucovali bychom Vam prostudovat i clanek "Seznam vyhynulych, endemickych a ohrozenych taxonu vyssich rostlin kveteny CSR", pripadne dalsi uvedene publikace, ktere obsahuji dilci informace:
* HOLUB, Josef ; PROCHAZKA, Frantisek ; CEROVSKY, Jan. Seznam vyhynulych, endemickych a ohrozenych taxonu vyssich rostlin kveteny CSR (1.verze).
Preslia. 1979, roc. 51, c. 3 (srpen 1979), s. 213-237.
* Rostliny ve svitu evropskych hvezd : rostliny soustavy Natur 2000 v Ceske republice. Olomouc : Sagittaria, 2004. s. 6-7. ISBN 80-239-4177-1.
* ZILA, Vojtech. Atlas sumavskych rostlin. Ceske Budejovice : Karmasek, c2006. s. 8. ISBN 80-239-4608-0.
Pro ziskani dalsich informaci bychom Vam doporucili kontaktovat odborne instituce, napr. Agenturu ochrany prirody a krajiny CR (http://www.ochranaprirody.cz/).
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.05.2008 08:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu