Emanuel Šlechta
Text dotazu
Dobrý den,
mám zadáno téma seminární práce "Emanuel Šlechta" s orientací zejména na léta 1945-1948, ale bohužel k tomu nemohu sehnat žádné materiály. Chtěla bych Vás proto požádat o zaslání nějakých bližších informací, kde mohu něco o tomto politikovi najít.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel jsem nenašli žádnou zásadnější publikaci o E. Šlechtovi. Pokud byste potřebovala články a další publikace, jedná se již o vypracování rešerše, což je placená služba. Nějaké informace mohou být v jeho nekrologu, který je uveden v Rudém právu ze dne 19. 3. 1960, s. 2.
Zde jsou informace z Českého biografického slovníku 20. století. Praha 1999.:
nar. 19.12.1895 Kutná Hora - zemř. 17.3.1960 Praha, technik, národohospodář a politik. Povoláním strojní inženýr; zabýval se organizací výroby a provozu prům. podniků
1923-26 - působil v USA
od 1935 docent, od 1945 profesor ČVUT; autor řady odborných publikací
Polit. činný v nár. soc. straně, 1938-39 ve Straně národní jednoty, 1939 člen výboru Národního souručenství
1939-1945 vězněn v nacist. koncentračním táboře Buchenwaldu
1945-48 předseda nár. správy Živnobanky a člen předsednictva nár. soc. strany, kde byl exponentem vlivu KSČ.
V únoru 1948 podpořil KSČ, stal se členem ústředního akčního výboru Nár. fronty a podílel se na konstituování Čs. strany socialistické, podřízené KSČ. Od r. 1948 předseda ČSS a poslanec NS
1948-50 ministr techniky
1950-56 ministr stavebnictví
od 1956 ministr - předseda Stát. výboru pro výstavbu
V březnu 1960 spáchal spolu se svou ženou z politických důvodů sebevraždu.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
14.03.2008 14:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu