Elektronický podpis a škola
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,jaký je rozdíl mezi současným a novým elektronickým podpisem? K čemu lze používat starý a k čemu nový? je povinnost obstarat si nový? A všechny tyto rozdíly mě zajímají ve vztahu ke škole. Musejí to tak mít školy?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
pravidla pro elektronický podpis čeká od 19. září roku 2018 reforma. Ta se bude týkat podepisování elektronických dokumentů, které vznikají ve veřejné správě – tedy i na veřejných školách. Podle zákona § 50 zákona č. 111/2009 Sb., jsou školy a školská zařízení ve smyslu o základních registrech, vedeny v základním registru práv a povinností jako orgány veřejné moci.
„Dne 19. 9. 2018 (včetně) končí možnost pro orgány veřejné moci (OVM) podepisovat dokumenty „pouze“ zaručeným elektronickým podpisem založeným na kvalifikovaném certifikátu pro elektronické podpisy (tzn. pro účely elektronického podepisování stačilo mít pouze vydaný kvalifikovaný certifikát pro elektronický podpis uložený například v operačním systému počítače). Od 20. 9. 2018 OVM musí používat místo něj tzv. kvalifikovaný elektronický podpis.
V čem je rozdíl? Kvalifikované elektronické podpisy (podle unijního nařízení eIDAS) vyžadují použití kvalifikovaných prostředků (zatímco „zaručené elektronické podpisy, založené na kvalifikovaném certifikátu“, je nevyžadují). Kvalifikovaný prostředek pro vytváření elektronických podpisů (zkratkou QSCD) je „předmět“ (token), nejčastěji v podobě certifikované čipové karty či USB tokenu.
Také používání časových razítek (pro OVM) čekají po 19. září určité změny, celá veřejná správa bude muset používat již jen kvalifikovaná (elektronická) časová razítka. Skončí např. možnost opatřovat úřední dokumenty pouze testovacími časovými razítky (například těmi, které zdarma, ale jen pro účely testování, vydává autorita PostSignum).“
Použité zdroje
Internetové zdroje:
https://www.klickevzdelani.[…]-transakce-na-vnitrnim-trhu
https://www.epravo.cz/top/c[…]nickeho-podpisu-106077.html
https://www.lupa.cz/[…]/
http://www.czechpoint.cz/[…]/
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.09.2018 11:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu