Ekologie jako téma knihy
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, jestli existují publikace zabývající se tematizováním ekologie v české literatuře, které by popisovaly vývoj ekoliteratury (Ecoliterature) u nás? Popřípadě ekoliteraury obecně? Nebo o novém žánru cli-fi (climate-fiction)? Navazuji na podobný dotaz https://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/ceska-literatura-a-ekologie.
Děkuji za zodpovězení dotazu.
Odpověď
Dobrý den,
ekologie je v rámci veřejné debaty v Čechách specifické téma. Tomu odpovídá také literární produkce. Mezi českými autory toto téma není reflektováno samostatnou monografií většího rozsahu s výjimkou několika autorů převážně z řad přírodovědců, kteří se tématu věnují soustavně (např. Václav Cílek). Tyto práce nicméně nejsou shrnutím vývoje ekoliteratury ani žánru cli-fi.
Zajímavý příspěvek k diskuzi přináší Zdeněk Stazsek publikující pro periodika Host, H7O, A2.
Dílčí příspěvky k diskuzi v rámci jiných témat např.:
BAKONYI SELINGEROVÁ, Ludmila. Děti a ekologie. Impulsy [online]. 2020, 6(5). ISSN 2336-727X
TOMÁNEK, Martin. Environmentální komiksy. Lógr. 2020, 10(35), 58-66. ISSN 1804-6835
KOŽUŠNÍKOVÁ, Petra. Bella ciao, zelená revoluce, klastry a monarchie. Tvar. 2019, 30(11), 12. ISSN 0862-657X.
LUKAVEC, Jan. O usměrňování literatury a hlubinné ekologii. ILiteratura [online]. 2013. ISSN 1214-309X.
Použité zdroje
A nyní apokalyptický realismus. Host, 2020, 36(3), s. [5]. ISSN 1211-9938. Dostupné také z: https://casopishost.cz/[…]/f5aoh3g8-host-20-03-el-NM.pdf.
BAKONYI SELINGEROVÁ, Ludmila. Děti a ekologie. Impulsy [online]. 2020, 6(5). ISSN 2336-727X
TOMÁNEK, Martin. Environmentální komiksy. Lógr. 2020, 10(35), 58-66. ISSN 1804-6835
KOŽUŠNÍKOVÁ, Petra. Bella ciao, zelená revoluce, klastry a monarchie. Tvar. 2019, 30(11), 12. ISSN 0862-657X.
LUKAVEC, Jan. O usměrňování literatury a hlubinné ekologii. ILiteratura [online]. 2013. ISSN 1214-309X.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
06.01.2023 16:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu