Egyptská filosofie
Text dotazu
Dobrý den,
velmi by mě zajímalo, zda ve starověkém Egyptě byl nějaký druh filosofie jako např. sofisté v Řecku, Číně a Indii nebo zda je egyptská filosofie výslovně jednotná s hermetickým a náboženským přístupem.
Chtěl bych se ještě informovat, kde bych mohl nalézet případně, nějaké důvěryhodné prameny ke studii o egyptském myšlení a utváření názorů na svět a člověka.
Děkuji za jakoukoli formu odpovědi
Odpověď
Dobrý den,
zmínky o filozofických směrech ve starověkém Egyptě ve smyslu, jak uvádíte ve Vašem dotazu, jsme nikde nenašli. Publikace, které jsme orientačně prošli, nikde neuvádí, že by Egyptské myšlení a názory byly ovlivněny podobnými filozofickými uskupeními jako např. ve starověkém Řecku. Procházeli jsme knihy týkající se dějiny Egypta i dějin filozofie, jejich seznam naleznete v průběhu a závěru odpovědi.
Emanuel Rádl se ve své knize Dějiny filozofie I. (starověk a středověk) v souvislosti s Egyptem zmiňuje pouze o mýtu, konkrétně o mimokřesťanském mýtu. Můžete se zde mmj. dočíst, že "mythus egyptský, assyrský, babylonský, neznámého původu, bez autorit; jméno mágové, magie prý pochází z těchto oblastí a znamená mudrce anebo snad původně věci hlubokomyslné. Jméno Ostanes (což prý byl podle Herodota vynikající dvořan Xerxův) se zachovalo jako mythická autorita. Odtud prý pochází zkazka o paralelnosti člověka s vesmírem (mikrokosmu s makrokosmem) a o vnitřní sympatii těchto dvou světů; o tom, jak hoření svět, jenž byl také ztotožňován s božstvím, je nutným osudem pro dolení svět, pro člověka; odtud pochází astrologie. Tato oblast je také vlastí alchymie a mythu o stěhování duší." (str. 38)
V této knize je v části věnované předchůdcům filozofie také uvedeno, že " z mythického chaosu vystupují zákony orientálních vůdců a despotů jako první pokusy zavést řád do tohoto světa zmatků. Astrologové a egyptští kněží fantasovali do prázdna, jejich praktiky byly anarchické; domnělé síly přírodní nikoli vůle lidská je určovala. Zákonodárce však podávala praktické návrhy, formulovala je, odůvodňoval, reformoval jimi společnost. Zákonodárce překonal anarchii mythu disciplinou myšlenky. Proto bývali zákonodárci označováni jako héroové." (str. 53-54)
Samotné počátky filozofie jsou poté vždy směrovány do starověkého Řecka.
Co se týče hermetického přístupu, kniha Erika Hornunga Tajemný Egypt označuje starověký Egypt za pramen veškeré moudrosti a pokladnici hermetického vědění. Tím začala tradice, která je dodnes živá, a kterou autor označuje za egyptozofii. Teprve rozluštěním hieroglyfů vznikla vedle ní egyptologie. (str. 9). Pokud se o problematiku hermetického přístupu podrobněji zabýváte, můžete využít tuto knihu ke studiu.
Hermetickým spisům také věnovali autoři heslo ve své knize Encyklopedie starověkého Egypta. Tyto spisy označují za rozsáhlý soubor teologicko-filozofického, ale i astrologického, lékařského a alchymistického zaměření, za jejichž autora byl obecně považován Hermés Trismegistos (= řecké pojmenování egyptského boha Thovta). Největší část hermetických spisů vznikla zřejmě v průběhu 2.-3.stol. po Kr.§
Použitá a projitá literatura:
* Bareš, Ladislav, Veselý, Rudolf a Gombár, Eduard. Dějiny Egypta. Vyd. 1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2009. 821 s. Dějiny států. ISBN 978-80-7106-971-3.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201003/contents/nkc20102040352_1.pdf
* Rádl, Emanuel. Dějiny filosofie. I., Starověk a středověk. Reprint 1. vyd. Praha: Votobia, 1998. 514 s. Velká řada. ISBN 80-7220-063-1.
Klíčová slova: dějiny filozofie -- starověk * dějiny filozofie -- středověk
* Tretera, Ivo. Dějiny filosofie. Vyd. 1. Praha: Katedra andragogiky a personálního řízení, Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta v nakl. MJF, 2003. 128 s. Edice celoživotního vzdělávání; sv. 9. ISBN 80-86284-30-1.
Klíčová slova: dějiny filozofie
* Hornung, Erik. Tajemný Egypt: kořeny hermetické moudrosti. Vyd. 1. V Praze: Paseka, 2002. 219 s. Fénix; sv. 4. ISBN 80-7185-436-0.
Klíčová slova: esoterismus -- starověký Egypt * esoterismus -- Evropa * starověký Egypt
* Verner, Miroslav, Bareš, Ladislav a Vachala, Břetislav. Encyklopedie starověkého Egypta. 1. vyd. Praha: Libri, 2007. 527 s. ISBN 978-80-7277-306-0.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200710/contents/nkc20061700452_1.pdf
* Shaw, Ian, ed. Dějiny starověkého Egypta. 2. vyd. v českém jazyce. Praha: BB/art, 2010. 525 s., [24] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-7381-860-9.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201103/contents/nkc20102148807_1.pdf
Důvěryhodné prameny k tématu egyptského myšlení a utváření názorů na svět a člověka naleznete jednak v podobě knihy, jednak můžete využít licencované online databáze, které obsahují aktuální a hodnotné články především z cizojazyčných odborných periodik.
Knihy dohledáte v online katalozích volně dostupných na adrese http://aleph.nkp.cz/F/, především Vám doporučujeme využít katalog Národní knihovny ČR (vzhledem k získávání povinných výtisků, báze NKC) nebo Souborný katalog ČR (báze SKC). Vyhledávat zde můžete např. volným zadáním klíčových slovech a s využitím zástupného znaku *, např. při zadání Egypt* bude vyhledáno Egypt, Egypta, egyptský, egyptskému, apod.
Služba Ptejte se knihovny nemá bohužel časové možnosti procházet knihy a téma starověkého Egypta je navíc poměrně široce popsáno. Z tohoto důvodu Vám uvádíme příklad knih, které by mohly obsahovat informace, jak Egypťané smýšleli o světu a člověku. Nalezení relevantních informací však již bude na Vás.
* TRIGGER, Bruce G. et al. Starověký Egypt: dějiny společnosti. Vyd. 1. Praha: Volvox Globator, 2005. 427 s. ISBN 80-7207-535-7.
Klíčová slova: starověk *  sociální dějiny * dějiny * starověký Egypt
* DAVID, A. Rosalie. Handbook to life in ancient Egypt. Rev. ed. London: Oxford University Press, 2007. xiv, 417 s. ISBN 978-0-19-536671-6.
Klíčová slova: starověké civilizace * staroegyptské umění * sociální dějiny * život každodenní * Egypt starověký
* Krejčí, Jaromír. Egypt v době stavitelů pyramid. Vyd. 1. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, 2011. 343 s. ISBN 978-80-7308-386-1.
Klíčová slova: civilizace -- starověký Egypt *  kultura a společnost -- starověký Egypt * starověký Egypt -- dějiny
* Vymazalová, Hana a Coppens, Filip. Moudrost svítků boha Thovta: vědecké poznání za vlády faraonů. Vyd. 1. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, 2011. 352 s. ISBN 978-80-7308-358-8.
Klíčová slova: věda -- starověký Egypt * matematika -- starověký Egypt *  astronomie -- starověký Egypt *  lékařství -- starověký Egypt *  dějiny vědy *  dějiny matematiky *  dějiny astronomie *  dějiny lékařství
* Světlo Egypta: hermetické listy učebné. 1. vyd. Mšeno u Mělníka: OLDM, 2011. 282 s. Esoteric; sv. 4. ISBN 978-80-87403-06-8.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201104/contents/nkc20112173882_1.pdf
* Nakonečný, Milan. Smaragdová deska Herma Trismegista. 2., rozš. a přeprac. vyd. Praha: Vodnář, 2009. 212 s. ISBN 978-80-7439-002-9.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201102/contents/nkc20102087553_1.pdf
* Hermetismus: tajné nauky starého Egypta: [kompletní soubor textů stěžejních hermetických děl]. 1. vyd. Praha: Eminent, C2002. 327 s. Tajné nauky starověku; sv. 4. ISBN 80-7281-109-6.
Klíčová slova: hermetismus * hermetismus -- starověký Egypt
* Lexa, František. Obecné mravní nauky staroegyptské = Enseignements moraux généraux des anciens Égyptiens. V Praze: nákladem Filosofické fakulty University Karlovy, 1926-1929. 3 sv. Sbírka pojednání a rozprav; sv. 8, 11, 13.
Klíčová slova: starověk *  dějiny *  etika *  papyrové rukopisy * starověký Egypt
K zmíněným licencovaným databázím Vám doporučujeme projít stránky s informacemi o přístupu k těmto zdrojům pro registrované uživatele NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Licencovane_online_databaze&submenu3=104, seznam zdrojů na adrese http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_infozdr.php3). Pokud nejste uživatelem NK ČR , zeptejte se ve vaší knihovně, zda má k licencovaným zdrojům přístup. Tyto databáze mnohdy skutečně obsahují jedinečné materiály k různorodým tématům.
Zároveň si Vám dovolujeme doporučit stránky Českého egyptologického ústavu (http://egyptologie.ff.cuni.cz/), resp. jeho knihovny, kde byste mohl získat nejenom pomoc od odborníků na toto téma (my jimi bohužel nejsme), ale také přístup k unikátnímu fondu.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2012 18:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu