edice Země a lidé
Text dotazu
Dobrý den,
pokouším se rozklíčovat jednotlivé díly edice Země a lidé (později Knihovna Země a lidé) vycházející od 20. do 40. let nákladem České grafické unie pod redakcí Stanislava Nikolau. Bohužel přes vší snahu se mi nepodařilo dopátrat čísla 119. a 129. které nemohu za žádnou cenu ztotožnit.
Katalogy Národní knihovny sice znají dvojí díl 126 jmenovitě Mezi Asiaty od Prokosche, Frederica z roku 1947 a Alláhovo království od Václava Zelenky z roku 1948 (které navíc vyšlo již v roce 1941 i v druhé Nikolauově edici Cestou - Necestou) takže se nabízí možnost sazečské nebo ediční chyby, která by mohla vysvětlovat chybějící 129. díl; po dílu 119 však stále pátrám marně. Můžete mi prosím pomoci?
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz a omlouváme se za delší časovou lhůtu jeho vyřizování. Dohledávali a kontrolovali jsme požadované svazky edice dostupné v našem fondu.
Jak jste správně vytušili, v případě svazku 129 zřejmě půjde o tiskovou chybu. Podle edičního seznamu (v přebalu jednoho ze svazků) měl být titul „Alláhovo království“ vydán jako svazek 129, i když v samotné knížce je nakonec označen jako svazek 126, tedy stejně jako titul „Mezi Asiaty“. Vzhledem k datu vydání těchto dvou titulů se nabízí řešení, že „Mezi Asiaty“ je skutečně svazek 126 a „Alláhovo království“ mělo být svazkem 129, avšak došlo k tiskovému omylu. Připojili jsme o tom poznámku i do našeho katalogu zde:
ZELENKA, Václav. Alláhovo království: národopisné obrázky z prostředí moslimských Arabů s autorovými snímky. 2. vyd. V Praze: Česká grafická Unie, 1948. 281 s., [48] s. obr. příl. Země a lidé; sv. 126 [i.e. 129].
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000711527&local_base=NKC
Větší záhada je to v případě svazku 119. Opět v přebalu jiného ze svazků jsme objevili informaci, že svazek 119 měl vyjít pod názvem „Mladý muž jede kolem světa. (Jako umývač talířů)“ od německého autora Bernda Rulanda (původní dílo vyšlo jako Junger Mann auf grosser Fahrt: als Tellerwäscher um die Welt). Informace o českém vydání tohoto titulu jsme ale následně neobjevili v žádném z dostupných zdrojů a podle našeho názoru to lze vysvětlit tak, že k vydání asi nakonec nedošlo. Odkaz na původní německé vydání knihy zde: https://books.google.cz/books/about/Junger_Mann_auf_grosser_Fahrt.html?id=qFfHzQEACAAJ&redir_esc=y.
Vnímejte to, prosím, především jako snahu odpovědět na Váš dotaz a přijít na nějaké vysvětlení absentujícího svazku. Můžeme Vám ještě doporučit zkusit se s dotazem obrátit také na Ústav pro českou literaturu AV ČR (https://ucl.cas.cz/adresy-a-mapy/) anebo případně na Ústav české literatury a komparatistiky FF UK (https://uclk.ff.cuni.cz/kontakt/). Snad pro Vás budou poskytnuté informace nápomocné.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.05.2022 09:27
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu