E. Cassirer
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych nějaké komentáře k E. Cassirerovi a zejména k jeho pojetí mýtického času v jeho knize: Filosofie symbolických forem II. Předem děkuji za typy.
Odpověď
Dobrý den, uvádíme Vám publikace, které se vztahují k dílu a myšlení Ernsta Cassirera. Většina z nich je v německém nebo anglickém jazyce, v českém jazyce Vám tedy uvádíme všechny, které s tímto filozofem více či méně souvisí.
* BAYER, Thora Ilin. Cassirer's Metaphysics of symbolic forms : philosophical commentary. New Haven ; London : Yale University Press, 2001. ISBN 210 s.0-300-08331-9.
* Ernst Cassirer. Hrsg. von Paul Arthur Schilpp. Stuttgart : W. Kohlhammer, 1966. 634 s.
* SCHMITZ-RIGAL, Christiane. Die Kunst offenen Wissens : Ernst Cassirers Epistemologie und Deutung der modernen Physik. Hamburg : Meiner, c2002. 391 s. ISBN 3-7873-1580-2.
* FRIEDMAN, Michael. A parting of the ways : Carnap, Cassirer, and Heidegger. Chicago : Open Court, c2000. xv, 175 s. ISBN 0-8126-9425-2.
* GAWRONSKY, Dimitry. The philosophy of Ernst Cassirer. 1st ed., 2nd print..
New York : Tudor Publishing, 1958, c1949. xviii, 936 s.
* Zum Gedenken an Ernst Cassirer (1874-1945) : Ansprachen auf der akademischen Gedenkfeier am 11 Mai 1999. [Redaktion: F. Hamann, J. Lippert].
Hamburg : Dölling und Galitz, 1999. 79 s. ISBN 3-933374-58-8.
* BARASH, Jeffrey Andrew (ed). The symbolic construction of reality : the legacy of Ernst Cassirer. Chicago : University of Chicago Press, c2008. xx, 223 s. ISBN 978-0-226-03686-1.
* Ernst Cassirers Philosophie der symbolischen Formen [mikrodokument] : eine kulturphilosophische Totalitarismuskritik. Berlin : Freie Universität Berlin, 1999. 3 mikrofiše.
* Kulturkritik nach Ernst Cassirer. Hrsg.: Enno Rudolph und Bernd-Olaf Küppers. Hamburg : Meiner, c1995. 408 s. ISBN 3-7873-1275-7.
Informace byste mohla také najít v publikacích věnujících se směrům, kterými se zabýval i Cassirer (novokantovství, apod.) nebo v knihách věnujících se významným filozofům jeho období: Např.:
* HOLZHEY, Helmut; ROD, Wolfgang. Filosofie 19. a 20. stol. II., Novokantovství, idealismus, realismus a fenomenologie. [Z německého originálu ... přeložil Martin Pokorný]. Vyd. 1.. Praha : OIKOYMENH, 2006. 515 s. ISBN 80-7298-178-1.
Články:
* JANATKA, Jiří. Ernst Cassirer[...]. In: Literární noviny. Roč. 7, č. 44 (19961030), s. 16. ISSN 1210-0021.
* MUCHA, Ivan. Ernst Cassirer (1874-1945). 21. [část]. In: Tvar. Roč. 3, č. 39 (19920924), s. 12. ISSN 0862-657X.
* VANĚK, Jiří. K jádru symbolického myšlení. In: Nové knihy. Roč. 36, č. 41 (19961030), s. 2. ISSN 0322-922X.
* VANĚK, Jiří. Pod kůži mýtu. In: Nové knihy.  Roč. 36, č. 47 (19961211), s. 2. ISSN 0322-922X.
Záznamy knih spolu s informacemi o jejich dostupnosti v knihovnách naleznete v Souborném katalogu SKC na adrese http://sigma.nkp.cz/F. Záznamy článků pak v bázi ANL - Články v českých novinách, časopisech a sbornících, budete-li chtít vyhledat periodika, ve kterých se články nachází, můžete následně použít Souborný katalog periodik SKC/P, vše na stejné adrese http://sigma.nkp.cz/F/.
Internetové odkazy:
http://plato.stanford.edu/entries/cassirer/#4
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ernst_Cassirer
http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Ernst+Cassirer&oldid=48773887.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.04.2009 11:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu