E.B. = Edvard Beneš?
Text dotazu
Dobrý den,
při bádání nad socialistickými novinami Rovnost z počátku 20. století jsem narazil na články podepsané šifrou E.B. Podle mně dostupných informací v této době pro Rovnost psal také budoucí československý prezident Edvard Beneš. S ohledem na charakter článků (česká státoprávnost etc.) jsem dospěl k názoru, že je značná pravděpodobnost, že se jedná o jeho osobu. Bohužel se mi to nepodařilo verifikovat v odborné literatuře, ani literatuře věnované Rovnosti, a proto se obracím na Vás s žádostí o radu. Je možné nějakým způsobem potvrdit, zda se skutečně jedná o E. Beneše? Je možné nějak tuto informaci dohledat?
Děkuji, s pozdravem
Jaromír Sobotka
Odpověď
Dobrý den,
dle uvedeného odkazu je Benenšova pozůstlost rozdělena do několika archivů (odkaz: http://www.mua.cas.cz/index.php/cs/prodej-publikaci/prace-z-archivu-av-cr/prace-z-archivu-av-cr-rada-d/edvard-benes-1884-1948-pisemna-pozustalost-detail).http://www.mua.cas.cz/index.php/cs/prodej-publikaci/prace-z-archivu-av-cr/prace-z-archivu-av-cr-rada-d/edvard-benes-1884-1948-pisemna-pozustalost-detail) V katalozích NK ČR není zmínka o skutečnosti, kterou popisujete. Současně jsme prohlédli databázi Ústavu pro českou literaturu a hledali na volném intrernetu - ovšem bez pozitivního výsledku.
Prezident budovatel v pozdějších letech používal zkratku EB. Zkuste zkontaktovat Masarykův ústav: http://www.mua.cas.cz/index.php/cs/http://www.mua.cas.cz/index.php/cs/ .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.03.2015 14:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu