Dyjský trojúhelník
Text dotazu
Dobrý den,
území Dyjského trojúhelníku se od Rakouska připojilo k Československu v roce 1920. Proč ale bylo předtím součástí Dolního Rakouska? Co vedlo k tomu, že území z Rakouska nedostupné bylo připojené k Rakousku? Ve všech zdrojích jsem našel jen to, že někdy v 11. století bylo toto území připojeno k Rakousku. Mě ale zajímá proč? Proč zrovna toto území z Rakouska nedostupné bylo připojené k Rakousku?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
Moravskodyjský trojúhelník (za první republiky nazývaný Podyjský roh) je území při soutoku Dyje s Moravou o rozloze (30 km2). Jeho západní stranu ohraničuje řeka Dyje, která tvoří hranici s Rakouskem. Východní hranici vytváří řeka Morava, která je současně státní hranicí se Slovenskem.
Dyjský trojúhelník proslul svým pralesním lužním lesem. Je neobydlený.
K Československu bylo toto původně dolnorakouské území spolu s Valtickem připojeno až 31. července 1920.
Zdroj: CHRÁSTECKÝ, Metoděj. Hlučínsko, Valticko, Vitorazsko--: podobná minulost : historie, obce, atraktivity = eine ähnliche Vergangenheit : (Geschichte, Gemeinden, Attraktivitäten) = podobna przeszłość : (historia, gminy, atrakcje). Hlučín]: Muzeum Hlučínska, 2008, s. 207. ISBN 978-80-254-3581-6. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:a68d8aa0-e2ec-11e3-8ee5-005056827e51
Dalším regionem, ve kterém se prolínal vliv dvou státních útvarů (českého a rakouského), je Vitorazsko, které bylo od roku 1185 v lénu pánů z Kuenringu. Na tomto území bylo panství Nové Hrady, které bylo sice v lénu pánů z Kuenringu, ale v držení Rožmberků do roku 1611, kdy rod úmrtím Petra Voka vymřel.
Panství zdědil Jan Jiří ze Švamberka, který jej roku 1615 postoupil synovi, Petrovi ze Švamberka. Ten se v roce 1618 zúčastnil povstání českých stavů proti Habsburkům, a proto mu byly Nové Hrady zabrány královskou komorou a darovací listinou z 6. února 1620 byly dány do užívání (spolu s panstvím Rožmberk a Libějovice) císařskému generálu Karlu Bonaventurovi Longeval, hraběti z Buquoyů (jednalo se o úhradu císařova dluhu za nevyplacený žold).
Po jeho smrti se v roce 1621 panství spravovala vdova Marie Magdalena z Biglia k rukám nezletilého syna Karla (Charlese) Alberta a císařskou listinou z roku 1623 bylo dáno panství do dědičné držby Buquoyů.
Na panství Nové Hrady se pak vystřídali nejstarší syn Karla Alberta Ferdinand, jeho bratr Karl Philipp,...
Na základě Benešových dekretů byl majetek Buquoyů zkonfiskován a pozdější pokusy Ferdinanda Buquoye (nejstaršího syna Karla Georga) o restituce majetku skončily neúspěšně.
Pánové z Kuenringu byli pro svoji věrnost českému králi Přemyslu Otakaru II. posláni v roce 1280 z Rakouska do vyhnanství,
jejich statky byly zabaveny a Vitorazsko připadlo Dolním Rakousům.
K Československu bylo území Vitorazska připojeno k 31. červenci 1920 na základě Saint-germainské mírové smlouvy (stejnou Smlouvou připadlo Československu ještě Valticko a Dyjský trojúhelník).
Zdroj: SIMANOV, Vladimír, Luděk LIŠKA a Claire BERTAUD. Dějiny lesnictví. Praha: Národní zemědělské muzeum, 2022. sv. 1, s. 74. ISBN 978-80-88270-27-0. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:1f3c1da3-c35e-4121-bc2a-6893d94f1d89
Podpisy na mírové smlouvě, kterou schválily obě bývalé válečné strany 10. září 1919 v Saint Germain en Laye u Paříže,
potvrdily tuto skutečnost. Rozplynula se vidina získání Moravského pole s místy tak dobře známými z českých dějin pro československý stát.
Z Německého Rakouska byla připojena jen dvě malá území o rozloze 197 km2 s 10.803 obyvateli, a to Valticko a tzv. Moravsko-dyjský trojúhelník, jižně od Břeclavě, bohatý na dřevinu, avšak bez obyvatel...
Čerpání z: ZEMEK, Metoděj a Zdeněk LÁZNIČKA. Valtice. Brno: Musejní spolek, 1970, s. 118. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:bcbc9793-4f53-4e77-85b0-24db83b4b3b0
Z historie víme, že Vitorazsko, sousedící s jižními Čechami, bylo někdy na konci 8. století osídleno slovanským etnikem. V raném středověku bylo politicky podřízeno a územně spojeno s českým státem, přičemž tvořilo nárazníkovou zónu mezi ním a římskoněmeckou říší.
Roku 1186 udělil český kníže Bedřich Vitorazsko lénem Hartmanovi II. z rodu Kuenringů (pocházela z něj např. Anežka z Kuenringu zvaná Palceřík, milenka krále Přemysla Otakara II., ...)
Tomuto rodu pak Vitorazsko odňali roku 1296 Habsburkové, za to, že jeho příslušnici podporovali Přemyslovce.
O opětovné připojení Vitorazska k Čechám usiloval Jan Lucemburský, avšak neúspěšně.
Čerpáno z: JUŘÍK, Pavel. Dominia pánů z Hradce, Slavatů a Czerninů. Praha: Libri, 2010, s. 63. ISBN 978-80-7277-444-9. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:f2f28910-7d56-11e7-b92d-005056827e51
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
11.08.2023 23:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu