Dvouocasý lev v lucemburském znaku
Text dotazu
Dobrý den,
znáte prosím důvod, proč je v lucemburském znaku a znaku Beneluxu rovněž dvouocasý lev, jako v českém znaku - je zde nějaká souvislost?
-Používá dvouocasého lva ještě jiná země?
-Kdo jej začal používat jako první?
-Pokoušel jsem se dohledat, od kdy používá dvouocasého lva Lucembursko, ale to se mi nepodařilo. Zjistil jsem pouze, že i původní lucemburský lev byl pravděpodobně jednoocasý. Přejalo snad Lucembursko dvouocasého lva od nás, či naopak, nebo se jedná o čistě náhodnou shodu?
Děkuji Vám za informace na můj email a přeji krásný den.
Odpověď
Dobrý den, zde jsme pro vás připravily odpovědi:
1)      znáte prosím důvod, proč je v lucemburském znaku a znaku Beneluxu rovněž dvouocasý lev, jako v českém znaku - je zde nějaká souvislost?
– Původ dvouocasého lva ve znaku Lucemburska je nejasný; souvislost s českým nebyla prokázana (http://en.wikipedia.org/wiki/Coat_of_arms_of_Luxembourg)
2)      Používá dvouocasého lva ještě jiná země?
– Dvouocasého lva používá více zemí (http://en.wikipedia.org/wiki/Lion_%28heraldry%29).
3)      Kdo jej začal používat jako první?
– Z hlediska heraldiky se lev používá již od starověku (http://en.wikipedia.org/wiki/Lion_%28heraldry%29).
4)      Pokoušel jsem se dohledat, od kdy používá dvouocasého lva Lucembursko, ale to se mi nepodařilo. Zjistil jsem pouze, že i původní lucemburský lev byl pravděpodobně jednoocasý. Přejalo snad Lucembursko dvouocasého lva od nás, či naopak, nebo se jedná o čistě náhodnou shodu?
– Lucembursko má dvouocasého lva od 13. století, z doby Jindřicha VI. (http://en.wikipedia.org/wiki/Coat_of_arms_of_Luxembourg). Spíše se jedná čistě o shodu, neboť ve 13. století v českých zemích byla častější svatováclavská orlice. Nicméně se traduje, že lva jednoocasého obdrželi Přemyslovici od císaře po bitvě u Milána v roce 1158. Každopádně dvouocasý lev se objevuje v české zemi častěji za doby Přemysla Otakara II. (V. Vojtíšek, Naše státní znaky, Praha 1921, s. 7-8).
5)      Doporučujeme se podívat rovněž na podobný dotaz: http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/cesky-znak-dvouocasy-lev
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.12.2014 14:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu