Důstojníci 21. střeleckého pluku ve Francii
Text dotazu
Dobrý den,
vím, že můj dědeček, Kamil Trska (nar.25.7.1897), byl francouzským legionářem (ze zajetí v Rumunsku, do legií vstoupil 21.7.1917). Hodnostně zařazen jako poručík, posléze nadporučík. Rád bych věděl, jakou funkci (popř. v jaké jednotce) u zmíněného útvaru zastával.
Děkuji Vám za ochotu se mým dotazem zabývat
Odpověď
Vážený pane,
jsme schopni Vám zprostředkovat pouze informace, které naleznete dostupné on-line v databázích legionářů na stránkách Vojenského historického archivu (viz http://www.vuapraha.cz/soldier/21180032) a obdobné na stránkách Československé obce legionářské, respektive jejího projektu Legie 100 (viz http://legie100.com/krev-legionare/118157/).
Podle těchto databází sloužil v rakousko-uherské armádě u bosensko-hercegovského pěšího pluku č. 3 a roku 1916 padl v Rumunsku do zajetí. Dne 7. 3. 1918 podal v Rumunsku přihlášku do čs. legií  kde sloužil do 31. 12. 1919 (kdy se vrátil do vlasti) v řadách 21. střeleckého pluku, s nímž pravděpodobně vod léta do podzimu 1918 prošel boji v Alsasku a bitvou u Terronu.
Zde s 21. střel. plukem opravdu odešel do frontového pásma, případně na jaké pozici, byste zjistil nejspíš v legionářském poslužném spise, nebo na osobní kartě legionáře ve Vojenském ústředním archivu - Vojenském historickém archivu v Praze na Ruzyni (viz www.vuapraha.cz).
Použité zdroje
http://www.vuapraha.cz/soldier/21180032
http://legie100.com/krev-legionare/118157/
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
05.10.2021 10:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu