Durman
Text dotazu
Mohu mít po dobu zimního období DURMAN v ložnici o rozměru 4x4m ?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
durman obecný u nás roste od nížin až po cca 450 m n. m., výjimečně se objevuje až do 800 m n. m. Brugmansie (datura) kvetou krásnými, trubkovitými květy v barvě bílé, žluté, oranžové, červené či růžové, které jsou dlouhé až 50 cm. Zvlášť navečer provoní květy celou terasu či zahradu. Na zimu je musíme přestěhovat do světlé, chladné místnosti (okolo 5°C).
V případě zájmu o pěstování durmanu by měli být lidé obezřetní. Zatímco durman obecný (Datura stramonium) se u nás rozšířil na zanedbané plochy jako robustní jednoletá bylina, rostliny z rodu Brugmansia se v našich podmínkách nejčastěji pěstují mnoho let jako přenosné rostliny v nádobách. Prodejci však často uvádějí Brugmansie jako durman (datura). Oba zmíněné rody spadají do čeledi lilkovitých rostlin. Co se jedovatosti týče, jsou na tom durmany i brugmansie velmi podobně, a to včetně vyšlechtěných zahradních kultivarů.
Brugmansie (durman) Brugmansia Pers.: V různých koncentracích obsahují analogické alkaloidy jako durman obecný, s podobnými příznaky otravy. Lehkou otravu může údajně způsobit i vůně až 30 cm dlouhých květů.
Čerpáno z: NOVÁK, Jan. Jedovaté rostliny kolem nás. Praha: Grada Publishing, 2007. S. 127.
Vzhledem k prudké jedovatosti je třeba durman sbírat v rukavicích...
Čerpáno z: SEKYT, Viktor. Nebezpečné bylinkářství aneb jak si neuškodit léčivými rostlinami. Praha: Gemma89, 1994. S. 39.
Plody (tobolky)  mají velikost malého vajíčka, jsou světle zelené a pokryté ostny. Když spadnou, uvolní celou přehršli vysoce toxických semen. Otrava durmanem má podobné příznaky jako otrava rulíkem...Jejich hladiny jsou ale velice proměnlivé, a již proto je experimentování s touto rostlinou tak nebezpečné.
Čerpáno z: STEWART, Amy. Zlé rostliny a další botanická zvěrstva. Rostliny, které zabíjejí, poškozují, omamují a jinak zlobí. Praha: Grada, 2011. S. 68.
Prudce jedovaté jsou všechny části durmanu jak pro lidi, tak i pro zvířata. Omamné účinky může mít už i vdechování jejich vůně. V případě podezření na otravu durmanem je důležité co nejrychleji kontaktovat lékaře. Informace o první pomoci při otravách poskytuje Toxikologické informační středisko na telefonních číslech: 224 919 293 a 224 915 402 (nepřetržitá lékařská služba).
Durman potřebuje v době přezimování (zimního klidu) chladnou místnost, doporučuje se kolem 5°. V ložnicích většinou míváme na spaní chladněji, než v ostatních částech bytu, ale tak chladno asi úplně ne. Zda je ale přímo škodlivé spát s durmanem v jedné místnosti, se nám nepodařilo najít. V zimním období by však durman neměl už kvést; neměl by mít tudíž omamné voňavé květy, které právě nejspíš  nespavost, omámenost a jiné příp. potíže způsobují.
Postřehy z chatu, z různých internetových zdrojů:
Oleandr i durman jsou opravdu jedovaté rostliny, které vyžadují přes zimu chladno, takže v obytné místnosti, v níž je tepleji, je jejich umístění nevhodné.
Při pobytu s květinami v místnosti se nemusíte jedovatosti tolik bát, ale po dotyku s nimi je potřeba si dobře umýt ruce.
Článek - poradna v časopise Květy:
Hlavní název: Květy
Místo vydání: Praha
Nakladatel/Vydavatel: Rudé právo
Vydáno : 18.03.1985
"Je pokojový durman jedovatý a může člověku  uškodit jeho omamná vůně?
Durman s botanickým jménem Datura ceratocaula dorůstá nejvýše do sedmdesáti centimetrů.
Má duté, načervenalé, šedozeleně ojíněné stonky. Velké, trubkovité květy kvetou v červenci až září a silně voní. Uvnitř jsou bílé nebo slabě nafialovělé, na povrchu namodralé. Otevírají se v pět hodin odpoledne a uzavírají v devět hodin ráno. Celá rostlina durmanu je jedovatá, obsahuje alkaloid hyoscyamin..
Vůně jeho květů bývá příčinou bolení hlavy u alergických lidí.
Je známo, že pobyt v uzavřené místnosti, kde je kytice bílých voňavých lilií, hyacintů, pustorylu apod., způsobuje obvykle bolení hlavy a nespavost."
Hlavní název: Škola pro dospělé
Ilustrátor: Haloun, Karel, 1951-
Překladatel: Bílý, Jaroslav, 1917-1989
Vybrala a uspořádala Fromková, Jarmila, 1922- Místo vydání: Praha
Nakladatel/Vydavatel: Lidové nakladatelství Vydáno : 1985 S. 39:
"...jedovatý strom?"
"Ano."
"Jako durman ... Pamatuješ, Mášo, jak hezky vypadal durman u nás na balkoně při měsíci, s těmi podlouhými bílými květy. Pamatuješ, jaká se z něho linula vůně, sladká, lichotná a zákeřná?" "Zákeřná vůně!" zvolal Vladimír Sergejič. "Ano, zákeřná. Čemu se divíte? Je prý nebezpečný, ale přitahuje. Proč by zlo nemělo přitahovat? Zlo nesmí být krásné?"
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.06.2015 11:29
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu