Dům v ulici Na Moráni
Text dotazu
Prosím,nedalo by se něco zjistit o domě,který stával před 14.2.1945 na rohu ulic Na Moráni a Gorazdova/tehdy Podskalská?V tom domě bydlela moje maminka a od ní se už bohužel nic nedozvím
Odpověď
Dobrý den,
nynější vltavský břeh Horního Nového města, je starý přibližně sto let. Nachází se v lokalitě, která byla v minulosti obydlena a využívána místními rybáři a později  plavci a voraři, dřevaři, tesaři a pískaři, ale také ledaři, dávno před vznikem Nového Města.
Dne 11. února 1893 byl v Praze vydán asanační zákon. Byl založen na myšlence ozdravění prostředí vltavských břehů, zejména Podskalí.
Moderní výstavba souvisela s řešením Palackého náměstí, okolí Emauz a celého prostoru nábřeží. Na architektonických návrzích se podílelí architekti Bohumil Hübschmann, od roku 1902 Alois Dryák, Pavel Janák a Vlastimil Hofman.
Původní a jediná ulice Podskalí, od roku 1870 Podskalská, byla zastavěna jen na východní straně, směrem k západu byla otevřena k náplavcem k přístavům, k ohradám s dřívím, k řece.
Dnešní podobu  získala ulice Podskalská asanací na přelomu 19. a 20. století. Poslední domy zanikly na okraji Podskalí v letech 1924-26 při stavbě nových budov proti Palackého mostu.
Současná Podskalská ulice při pravém vltavském břehu kopíruje Rašínovo nábřeží mezi železničním a Palackého mostem.
Bývala delší, pokračovala až k Jiráskovu mostu. Od roku 1947 tato část ulice získala pojmenování podle pravoslavného biskupa Gorazda.
K historii pro Vás památného domu jsme prohlédli a doporučujeme ke studiu následující publikace :
Z fondu Národní knihovny , http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze, báze NKC :
[Č.záznamu: 000904268]
Zmizelá Praha. II, Podskalí / Václav Vojtíšek. -- Praha : F. Topič, [1919]. -- 8 s., 37 s. obr. příl. ; 8°
V.Štech, Z.Wirth, V.Vojtíšek : Zmizelá Praha. Díl I. Staré a Nové město s Podskalím. Praha : Paseka 2002 (mj. obsahuje plán Podskalí a další obrazové/ fotografické přílohy, i soupisy zmizelých staveb).
A.Ederer. Ulice a uličky Nového Města pražského a Vyšehradu. Praha : Milpo Media 2007
A.Ederer. Náměstí, trhy a plácky staré Prahy. Praha : Milpo Media 2002
Dále se můžete obrátit na :
http://www.muzeumprahy.cz/knihovna-muzea-hlavniho-mesta-prahy/
Fotografie Staré Prahy jsou také uložené v Archivu hlavnímu města - http://www.ahmp.cz/index.html?mid=40.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.04.2016 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu