Dům v Braníku
Text dotazu
Dobrý den,
obracím se na vás s dotazem ohledně domu čp. 26 v Braníku (dnes v
ulici Branická, do roku 1935 Hlavní): rád bych o této budově získal
libovolnou informaci, příp. i obrazovou dokumentaci.
Odpověď
Dobrý den,
dům čp. 26 v ulici Branická v obci Braník  nepatří mezi památkově chráněné či jinak významné stavby České republiky. Z tohoto důvodu se informace o historii daného domu do tištěných zdrojů bohužel nedostala. Jedinou zmínku jsme našli v knize "Praha 4 známá neznámá" kde je jako majitel domu čp 26.  zmíněn jeden ze starostů obce Antonín Procházka.
"(...) Jeho nástupcem byl od r. 1890 Antonín Procházka, stavitel a majitel domu čp. 26 v Braníku".
Pokud budete chtít zjistit podrobnější historii uvedeného domu a jeho obyvatel, bude třeba využít archivní fondy.
Ty jsou pro obec Braník dostupné v Archivu hlavního města Prahy: http://www.ahmp.cz/
Nejnovější historii bude třeba hledat na Katastrálním úřadu Hlavního města Prahy: https://www.cuzk.cz/Dokument.aspx?AKCE=META:SESTAVA:MDR002_XSLT:WEBCUZK_ID:727873 ; https://www.cuzk.cz/Urady/Katastralni-urady/Katastralni-urady/Katastralni-urad-pro-hlavni-mesto-Prahu/Katastralni-urad-pro-hlavni-mesto-Prahu.aspx
Starší záznamy budou uvedeny v pozemkových a gruntovních knihách dostupných v příslušném archivu (Archiv hlavního města Prahy, popřípadě Státním oblastním archivu v Praze).
Stavební vývoj domu by mělo být možné alespoň z části zjistit na základě záznamů na stavebním úřadu (novější úpravy domu). Starší stavební úpravy již bude možné rekonstruovat dle možných zmínek v gruntovních (pozemkových) knihách, popřípadě dalších archivních záznamů vztahující se k obci (archiv obce apod.)
Katastrální mapa 1909:
http://katalog.ahmp.cz/pragapublica/permalink?xid=7E88D9BFFBD511DF822500166F1163D4&scan=1#scan1
V níže uvedených zdrojích je možné hledat osoby (rodiny), které v domě bydlely:
Matrika domovských příslušníku Braník 1816 - 1926: http://katalog.ahmp.cz/pragapublica/permalink?xid=1C28AF1984E111E88A574CCC6A0B7C53&scan=1#scan1
Kniha cizích osob - Braník 1851 - 1857: http://katalog.ahmp.cz/pragapublica/permalink?xid=074EF2A184E111E88A574CCC6A0B7C53&scan=1#scan1
Cizí příslušníci - Braník 1899 - 1910 : http://katalog.ahmp.cz/pragapublica/permalink?xid=94D5862884E011E88A574CCC6A0B7C53&scan=1#scan1
Volně dostupné matriky:
http://www.ahmp.cz/page/docs/mat_vo_brn.pdf
http://www.ahmp.cz/page/docs/mat_vo_pod.pdf
http://www.ahmp.cz/page/docs/mat_vo_mch.pdf
Archiv obce:
http://www.ahmp.cz/index.html?mid=20&wstyle=0&page=page/docs/prehled-fondu_archivy-obci.html
Zmíněná kniha o  Praze 4:
BRONCOVÁ, Dagmar a POLÁK, Milan. Praha 4 známá neznámá. Vyd. 1. Praha: Milpo media, 2014. 199 s. Knihy o Praze; sv. 61. ISBN 978-80-87040-31-7.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.04.2019 09:42
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu