Duchovní služba v rakousko-uherské armádě
Text dotazu
Dobrý den,
jakým způsobem byla organizována duchovní služba v rakousko-uherské armádě z hlediska organizační struktury?
Byla organizována teritoriálně nebo pro vojáky určitého útvaru?
Byl organizační rozdíl mezi např. vrchním polním kurátem a ředitelem polní konzistoře?
Odpověď
Vážený pane (...),
proměny organizace rakouské a rakousko-uherské duchovní služby představují poměrně komplexní problematiku. Každopádně odpovědi na své otázky byste měl nalézt v následujících publikacích:
FLOSMAN, Martin. S orlem i lvem. První vydání. Praha : Ústav pro studium totalitních režimů : Epocha, 2018-2019. 2 sv. (Traumata války ; svazek 11-12.) ISBN 978-80-7557-135-9; 978-80-7561-144-4; 978-80-7557-230-1; 978-80-88292-39-5
případně starší zpracování čistě rakouské problematiky v:
BIELIK, Emerich. Geschichte der k. u. k. Militär-Seelsorge und des Apostolischen Feld-Vicariates. Wien: Im Selbstverlage des Apostolischen Feld-Vicariates, 1901, 373 s.
viz library.hungaricana.hu/en/view/SK_1901_Geschichte, nebo archive.org/details/geschichtederku00bielgoog
Organizační předpis pro rakouskou zeměbranu z roku 1906 naleznete on-line: A-1, h. Organische Bestimmungen für den Seelsorgedienst in der k. k. Landwehr. [Wien]: [K k. Hof- und Staatsdruckerei], 1906. 4 s.
viz https://digitalnistudovna.army.cz/uuid/uuid:55b64895-2684-11eb-b0e1-001b63bd97ba
ke službě během první světové války viz např.:
SWOBODA, Heinrich. Unser Krieg in seinen sittlichen Werten: ein Mahn- und Trostwort an Besorgte, Sorglose und Seelsorger. [Wien]: Schroll, 1915. 58 s.
https://digitalnistudovna.army.cz/uuid/uuid:334a71bf-1f0b-11eb-a244-001b63bd97ba
nebo nověji:
SUDA, Stanislav. Deník z Velké války : svědectví polního kuráta c. a k. armády z let 1914-1917. Vydání druhé, první knižní. Brno : Extra Publishing, 2017. 272 s., ISBN 978-80-7525-127-5.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
11.12.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu