druhy másla
Text dotazu
jaký je rozdíl mezi čerstvým máslem, máslem, stolním máslem, tradičním máslem prodavaným v obchodě?Některé máslo je bělavé barvy jiné až žlutavé čím je barva másla způsobena? Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, definici různých označení másla naleznete např. ve Vyhlášce Ministerstva zemědělství z 6.3.2003 č. 77/2003 Sb. (http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sbirka/2003/sb032-03.pdf - Oddíl I, § 1, body l-n), nejspíše jsou uvedeny i v normě (580310) ČSN 58 0310  Mlékárenské máslo - Společná ustanovení. Tyto informace uvádí i "A-Z slovník pro spotřebitele" (http://www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=92080) nebo databáze dotazů zodpovězených v rámci služby Infopult (http://www.agronavigator.cz/ptejte_se.asp).
* máslo - označení přípustné jen pro výrobek výhradně z mléčného tuku - musí obsahovat min. 80 % (ale méně než 90 %) mléčného tuku, max. 16 % vody (a max. 2 % mléčných "netuků" v sušině)
* čerstvé máslo - označení pro máslo do 20 dnů od data výroby, uchovává se při teplotách do 8°C
* stolní máslo - část produkce másla je určena pro dlouhodobé skladování, při teplotě -18°C je trvanlivost až 24 měsíců, po vyskladnění a temperaci na 4-7°C se prodává s označením "stolní máslo", na výrobku musí být uvedeno datum výroby
* tradiční máslo - označení přísluší výrobku stloukanému z mléka či smetany přímo
V publikaci, která se věnuje hodnocení jakosti mlékárenských výrobků, je uvedeno, že mlékárenské máslo má mít přirozeně nažloutlou barvu, u stolního másla může být až žlutá. Dále jsem nalezli informace, které barvu  másla spojují s množstvím beta-karotenu, s odlišným  složením krmné dávky (roční období, zelená a suchá píce) nebo různými plemeny hovězího skotu. Pro bližší informace bychom Vám doporučili obrátit se na odborníky, např. výše zmíněný Infopult.
Použité zdroje:
* http://home.zf.jcu.cz/~samkova/eamos-1/slozeni1.doc
* http://www.labuznik.com/article.php?ID=50
* http://www.novinky.cz/clanek/139275-maslo-stale-patri-do-ceske-kuchyne.html
* http://www.hlastrojky.babylon90.com/cisla/40.pdf
* http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/297416-maslo (heslo z Ottova slovníku
naučného)
* KADLEC, Pavel a kol. Technologie potravin II. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2002.  s. 27. ISBN 80-7080-510-2.
* DRAGOUNOVÁ, Hedvika. Hodnocení jakosti mléka a mlékárenských výrobků : návody pro praktická cvičení. Praha : Česká zemědělská univerzita, Agronomická fakulta : ISV, 2003. s. 18. ISBN 80-86642-24-0 ; ISBN 80-213-1029-4.
Obor
Zemědělství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.02.2009 09:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu