-
To se mi líbí
-
Doporučit
jaký je rozdíl mezi čerstvým máslem, máslem, stolním máslem, tradičním máslem prodavaným v obchodě?Některé máslo je bělavé barvy jiné až žlutavé čím je barva másla způsobena? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, definici různých označení másla naleznete např. ve Vyhlášce Ministerstva zemědělství z 6.3.2003 č. 77/2003 Sb. (http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/sbirka/2003/sb032-03.pdf - Oddíl I, § 1, body l-n), nejspíše jsou uvedeny i v normě (580310) ČSN 58 0310 Mlékárenské máslo - Společná ustanovení. Tyto informace uvádí i "A-Z slovník pro spotřebitele" (http://www.agronavigator.cz/az/vis.aspx?id=92080) nebo databáze dotazů zodpovězených v rámci služby Infopult (http://www.agronavigator.cz/ptejte_se.asp).
* máslo - označení přípustné jen pro výrobek výhradně z mléčného tuku - musí obsahovat min. 80 % (ale méně než 90 %) mléčného tuku, max. 16 % vody (a max. 2 % mléčných "netuků" v sušině)
* čerstvé máslo - označení pro máslo do 20 dnů od data výroby, uchovává se při teplotách do 8°C
* stolní máslo - část produkce másla je určena pro dlouhodobé skladování, při teplotě -18°C je trvanlivost až 24 měsíců, po vyskladnění a temperaci na 4-7°C se prodává s označením "stolní máslo", na výrobku musí být uvedeno datum výroby
* tradiční máslo - označení přísluší výrobku stloukanému z mléka či smetany přímo
V publikaci, která se věnuje hodnocení jakosti mlékárenských výrobků, je uvedeno, že mlékárenské máslo má mít přirozeně nažloutlou barvu, u stolního másla může být až žlutá. Dále jsem nalezli informace, které barvu másla spojují s množstvím beta-karotenu, s odlišným složením krmné dávky (roční období, zelená a suchá píce) nebo různými plemeny hovězího skotu. Pro bližší informace bychom Vám doporučili obrátit se na odborníky, např. výše zmíněný Infopult.
Použité zdroje:
* http://home.zf.jcu.cz/~samkova/eamos-1/slozeni1.doc
* http://www.labuznik.com/article.php?ID=50
* http://www.novinky.cz/clanek/139275-maslo-stale-patri-do-ceske-kuchyne.html
* http://www.hlastrojky.babylon90.com/cisla/40.pdf
* http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/297416-maslo (heslo z Ottova slovníku
naučného)
* KADLEC, Pavel a kol. Technologie potravin II. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2002. s. 27. ISBN 80-7080-510-2.
* DRAGOUNOVÁ, Hedvika. Hodnocení jakosti mléka a mlékárenských výrobků : návody pro praktická cvičení. Praha : Česká zemědělská univerzita, Agronomická fakulta : ISV, 2003. s. 18. ISBN 80-86642-24-0 ; ISBN 80-213-1029-4.
Zemědělství
--
Národní knihovna ČR
26.02.2009 09:09