Druhoválečné proudové motory
Text dotazu
Prosím Vás o informaci, zdali disponujete dokumentací k německým leteckým proudovým motorům Junkers Jumo 004 nebo BMW 003, jež se za II. sv. války a po válce na našem území vyskytovaly a používaly.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme Vám za využití služby Ptejte se knihovny. Bohužel, dokumentaci k těmto typům motoru Národní technická knihovna ve fondu nemá.Mám však pro Vás informace, které by Vám mohly pomoci.
Motory Junkers Jumo 004 se používaly v těchto typech letadel:
Sud-Ouest SO 6000 Triton, Arsenal VG-70, Messerschmitt Me 262, Arado Ar 234.
Publikace, která by se tohoto tématu mohla týkat se nachází v Národním technickém muzeu v Praze
1) Rudý Letov, čs. továrna na letadla (Praha)
Proudový motor Jumo 104 = Lehrbeschreibung zum JUMO - Sondertriebwerk 004 / Překlad Rudý Letov, čs. továrna na letadla v Praze, konstrukce. -- [1.] vyd.. -- Praha : Rudý Letov, 1945. -- 12 s., příl.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002360516&local_base=SKC
Jinak další hledání bylo v tomto ohledu neúspěšné.
Podařilo se mi zjistit, že tyto motory byly dodávány i do československých letounů pod označením Avia M-04 (Junkers Jumo 004 B-1) a vyráběny v Malešicích. Exemplář by se měl nacházet v Leteckém muzeu v Košicích. Kontakt na muzeum naleznete zde: https://stm-ke.sk/sk/kontakt. Stálo by za to se jich zeptat, zdali k exempláři nemají nějakou průvodní dokumentaci.
To web byl již s námi sdílnější.
Na těchto stránkách naleznete malé informace o těchto motorech:
http://www.leteckemotory.cz/motory/jumo004/
Zde předkládáme stránky týkající se přímo dokumentace:
„Neuerungen Nr.1, Jumo-Sondertriebwerk“ k proudovému motoru Jumo 004 B-1 z roku 1944 s původními obrázky - CZ Překlad: http://www.palba.cz/viewtopic.php?t=3988
Bmw 003
Jediný sériově vyráběný letoun s motorem BMW 003 byl Heinkel He 162 (čtyřmotorová verze letounu Arado Ar 234, tedy Ar 234C, se již nedostala do sériové výroby)
Ve fondu NTK máme publikaci o letounu He162 Spatz, který obsahuje stránku i s průřezem motorem:
1) Balous, Miroslav, 1941-
Heinkel He 162 Spatz : Volksjäger / Miroslav Balous, Miroslav Bílý.. -- 2. upr. vyd.. -- Praha : Miroslav Bílý, 2006.. -- 72 s. : il. (některé barev.), schémata.
ISBN 80-86524-12-4
Volný výběr, nepůjčuje se Na místě Fond NTK 3.NP, regál 3C/214 UG635 .G3 B35 2006
B 14680 http://bit.ly/vc3jPX
Ostatní dokumenty jsou pouze informativního rázu.
Bmw 003 mají v německém muzeu v Mnichově (Deutsches Museum München)
Kontakt na archiv muzea a informace přikládám zde: https://www.deutsches-museum.de/verkehrszentrum/kontakt.
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní technická knihovna
Datum zadání dotazu
06.01.2012 09:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu