druhé příjmení
Text dotazu
Dobrý den, jsem vdaná od roku 1993, před sňatkem jsme se s manželem dohodli, že si ponecháme každý své příjmení. V roce 2002 se nám narodil syn, který /dle dohody/ používá příjmení po manželovi. Já bych si nyní kvůli dítěti chtěla vzít ke svému původnímu příjmení i příjmení manžela. Je to možné?
Odpověď
Dobrý den, bližší informace o změně jména a příjmení, možnostech a postupu najdete na Portálu veřejné správy ČR (http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/6966/_s.155/708/place?uzel=522&POSTUP_ID=44&PRVEK_ID=389,
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696/_s.155/14504?kam=cinnost&kod=0102
3) nebo na stránkách Ministerstva vnitra ČR (http://www.mvcr.cz/clanek/zmena-jmena-a-prijmeni.aspx).
V zákoně  č. 301/2000 Sb. o matrikách, jménu a příjmení jsou tomuto tématu věnovany paragrafy 72 - 76, jejich znění si můžete přečíst na http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701?number1=301%2F2000&number2=&name=&text=. Vámi uvedený případ (tj. že byste chtěla  ke svému  příjmení přidat manželovo příjmení) jsme ve výše zmíněných zdrojích přímo nenalezli. Doporučili bychom Vám proto obrátit se s tímto dotazem na matriční úřad příslušný dle místa Vašeho trvalého pobytu, který o povolení změny jména nebo příjmení rozhoduje.
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.04.2009 15:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu