Druhé křestní jméno - NEIRA
Text dotazu
Prosímo zjištění, zda je v ČR povoleno křestní jméno Neira (židovské). Našla jsem např. jména: Ivana Neira Honzáková, Neira Jones, Bc. Neira Imširagič. Ráda bych si jej nechala zapsat do svého rodného listu. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
v některých požadavcích na připsání druhého jména se občas objevují představy o jakési další funkci druhého jména, která by měla vyjadřovat např. i různé okolnosti života žadatele. Pokud nejde o základní, spisovnou podobu jména, nelze realizaci takových požadavků doporučit, tj. ani vymýšlení "nových", nedoložených jmen. Je možné, že Neira je židovské jméno, bohužel v našich zdrojích jsme ho nenašli. Našli jsme tento tvar pouze na internetu, viz níže, ale informace nemáme jak ověřit.
Neira, variantně Neiry – patrně odvozeniny z řeckého j. Nereida (j. mořské nymfy zasvěcené bohu Nereovi). – Angl., špan. Nereida.
Podobný tvar jména je Nerea - německé a francouzské jméno, ženská podoba ke jménu Nereus, což byl v řecké mytologii bůh hromu. - V baskičtině se jméno Nerea vykládá jako "moje". - Angl. Nereida, novořecky Nereis.
Další též podobné jméno Naira - anglické jméno indiánského (domorodého) původu, vykládá se jako "ta, která má velké oči".
Čerpáno z: KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Obsahuje na 14 000 podob jmen českých a cizojazyčných. Původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář. Informace o jménech afrických a asijských. Praha: Academia, 2010.
Církevní kalendář uváděl jméno Nereus, ale nyní se již u nás nepoužívá a jeho vysvětlení je problematické.
Zdroj: RAMEŠ, Václav. Po kom se jmenujeme? Encyklopedie křestních jmen. Praha: Libri, 2003.
Jména, která nejsou u nás zcela běžná, povoluje soudní znalkyně doktorka Miloslava Knappová . V zásadě doporučuje ta jména, která můžete doložit, že jsou v nějakém kalendáři.
Kontaktní údaje:
Ověřeno z portálu MSP: 13.12.2013
PhDr. Miloslava Knappová, CSc.
Kubánské náměstí 1322/17
10000 Praha 10-Vršovice
IČ: 71488600
výpis z OR, ŽR
+420 603 329 498
+420 271 733 481
mknappova@seznam.cz
Jazykověda
ověřování podob jmen a příjmení z hlediska zákonných ustanovení usměrňujících jejich zápis do osobních dokladů
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
23.03.2015 13:33
Naďa píše:
Čtvrtek 19.01.2017 04:17
Dobrý den, před pěti lety dostala dcera druhé jméno Naira z výše zmíněné knihy. Vyslovuje ho ale Neira, to používala i dříve, někde neoficiálně ho tak i uvádí v písemné formě. Nicméně v rodném listě má Ivana Naira. Naďa Honzáková
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu