Dress code White/Black Tie vs. motýlek
Text dotazu
Dobrý den, proč je název dress code White/Black Tie, když se k němu nosí motýlek (bow) a nikoliv kravata (tie)? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
jednoznačnou odpověď na Vaši otázku jsme nenašli. White a Black Tie je sice v překladu bílá a černá kravata, ale...:
Black tie a white tie v žádném případě neoznačují barvu kravaty, jak by se na první pohled mohlo zdát. Je to označení pro formální oblečení podle etikety. Co tedy jednotlivá označení znamenají a jak se v tom vyznat?
bílý motýlek (odtud název white tie)
černý motýlek (odtud označení black tie)
Čerpáno z: https://www.stevula.cz/blog/black-tie-white-tie-aneb-jak-je-to-s-tim-dress-kodem/
Černá kravata místo motýlka
Když už se účastníte společenské události s prestižním dress codem black tie,… nemyslete si, že umíte anglicky… a tudíž si chybně vezme černou kravatu a oblek místo motýlka a smokingu.
Proč ne?!: life style magazín. Praha: Economia, 09.2014, 2014(7), s. 40. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:2bba0d60-e141-11ec-8264-005056827e51
White tie
pro jakou příležitost:
Tento dress code se dnes používá jen zřídka a v elitní společnosti. Značí vysoce formální nebo slavnostní příležitost, jde o úroveň výš než black tie. Označovaný též jako cravate blanche.
Proč ne?!: life style magazín. Praha: Economia, 09.2014, 2014(7), s. 36. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:2b4097a0-e141-11ec-8264-005056827e51
Black tie
Pro jakou příležitost:
Dress code black tie značí vysoce prestižní společenskou událost, odehrávající se zpravidla večer a v honosných prostorách. Označovaný rovněž jako cravate noire.
Vzpomínka na frak
Před šedesáti nebo sedmdesáti lety by bylo ještě možné uvést na pozvánce white tie/cravate blanche, označení pro frak…
Sako se nikdy nezapínalo, pod ním se nosila bílá piké vesta, bílá košile s piké náprsenkou a stojacím límečkem se zalomenými špičkami a motýlek, vždy z bílého bavlněného piké – odtud označení white tie…
Smoking je po vymizení fraku a žaketu nejvyšším stupněm pánského slavnostního oblečení.
Na pozvánce se označuje jako black tie/cravate noir/smoking…
Zdroj: ŠPAČEK, Ladislav. Nová velká kniha etikety. Praha: Mladá fronta, 2008, s. 94 - 96. ISBN 978-80-204-1954-5. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:e78b7683-3d16-4373-92cf-9f8d2853cbbd
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
08.10.2024 13:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu