Dotaz vazeni ve statistice
Text dotazu
Dobrý den, predem se omlouvam za vyruseni, ale chci se prosim zeptat na pojem vazeni ve statistice. Kdy se pouziva. Nemuzu zatim nalezt nic v literature. Proto se chci zeptat, jestli o necem nevite. Pripadne, zda byste mi mohli poslat definici. Predem moc dekuji.
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz položený prostřednictvím služby Ptejte se knihovny dne 28.8.2016.
Níže uvádíme definice:
vážený průměr – je průměr, při jehož určení se průměrovaným hodnotám přisuzuje různý význam, různá závažnost, různá váha. Používá se při výpočtu: - průměru z rozdělení četnosti (tj. aritmetický průměr); průměru poměrných čísel; celkového průměru z dílčích průměrů (tj. též aritmetický průměr).
Zdroj: Roubíček, Vladimír a kol. Stručný statistický slovník pro hospodářské pracovníky. 1. vyd. Praha: Svoboda, 1967. 341 s. (s. 301)
K tomu též:
statistické váhy, koeficienty, kterými jsou při výpočtu váženého průměru souboru násobeny veličiny z daného souboru vybrané. Vyplývá z různé závažnosti vybraných veličin, a tak zvyšují, resp. snižují jejich vklad v průměrné hodnoty souboru.
Zdroj: Ilustrovaná encyklopedie. J - P. 1. vyd. Praha: Encyklopedický dům, 1995.492 s. ISBN 80-901647-6-5. (s. 188 hesla: statistické charakteristiky; statistické váhy]
Další literatura:
Knihy:
Škrášek, Josef a Tichý, Zdeněk. Základy aplikované matematiky. III, Počet pravděpodobnosti, matematická statistika, stochastické procesy, teorie informace, variační počet, integrální rovnice, lineární a nelineární programování, úvod do dějin matematiky. 1. vyd. Praha: SNTL, 1990. 853 s. ISBN 80-03-00111-0. (zde jsou uvedeny příklady dvou vzorců pro výpočet v poznámce na s. 174)
Souček, Eduard. Statistika pro ekonomy. Vyd. 1. Praha: Vysoká škola ekonomie a managementu, 2006. 267 s. Edice učebních textů. Kvantitativní metody. ISBN 80-86730-06-9. (zejm. s. 17-18)
Dostupné také na: https://www.vsem.cz/data/data/sis-ukazky-kapitol/uc_sta_kapitola.pdf
Článek:
Zelinka, Ivan. Technické ukazatele. ABK. Akcie. Burza. Kapitál. 1997, roč. 5, č. 2, s.40-43. ISSN 1210-7573.
Sig. SVK PK: 36A1744/97
Použité zdroje
Katalogy SVK PK a Souborný katalog Národní knihovny České republiky
Obor
Matematika
Okres
Plzeň-město
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
25.08.2016 16:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu