Změny hlásek u německého příjmení
Text dotazu
Dobrý den. Nechci rušit, ale existuje nějaké jméno např. příjmení kde se vyskytuje německé "sankt" a jak se za staletí proměnilo ?
Odpověď
Dobrý den,
odpovídáme na Váš dotaz, který jste nám prostřednictvím služby Ptejte se knihovny poslal.
Bohužel německé příjmení, jehož součástí by bylo 'sankt', jsme nenašli. Není uvedeno ani v příručce německých příjmení u Čechů, viz níže.
'Sankt' se váže k zeměpisným názvům, tam je hojně zastoupeno (Sankt Moritz, Gallen, Petersburg, Pölten).
BENEŠ, Josef a Marie NOVÁKOVÁ, Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E.Purkyně, 1998. ISBN 80-7044-212-3.
Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:15b3f510-ce69-11e3-94ef-5ef3fc9ae867
Našli jsme jedno příjmení, které obsahuje Sankt- ,nositelem není Němec, ale Ital:
Vše v přírodě kmitá v cyklech. Až do 17. století to lidé prostě zaznamenali a řídili se tím. První systematické studie o rytmech těla provedl italský vědec Sanktorius.
Po třicet let sledoval svou váhu a zjistil, že se mění s cyklem měsíce. V roce 1814 napsal francouzský výzkumník J. J. Virey dizertaci o významu denních rytmů pro zdraví a nemoc...
Z knihy: BAUHOFER, Ulrich. Vykročení k tichu: Maharishi ajurvéda, tichá medicína pro hlučnou dobu. Čáslav: Studio Press, 2003, s. 261. ISBN 80-902316-9-1. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:a31db840-7086-11e4-8991-005056827e51
Příjmení obsahující Sankt- zmíněno dále ještě: 1615 první teploměr na měření lidské teploty vynalezl italský lékař Sanktorius (1561 - 1636)
Z knihy: RAJA, Tomáš. Velká ilustrovaná rodinná encyklopedie: [univerzální obrazový průvodce : 50 000 základních údajů o světě]. Praha: Ikar, 1996, s. 133. ISBN 80-7202-071-4. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:2e5605c0-51ca-11e3-bc9f-5ef3fc9bb22f
S dotazem by bylo lepší obrátit se spíš např. na odborníky v Ústavu germánských studií, Filozofická fakulta, Univerzita Karlova https://germanic.ff.cuni.cz/cs/ nebo na Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, Katedra germanistiky https://pedf.cuni.cz/KG-1.html, příp. snad na Ústav pro jazyk český AV ČR, oddělení vývoje jazyka,  https://ujc.avcr.cz/.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
18.10.2023 10:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu