Dotaz ohledně technologií v knihonvnách
Text dotazu
Dobrý den,
Zajímám se o zavádění nových technologií do knihoven, ať už zahraničních nebo tuzenských. Rád bych se proto obrátil na vás s prosbou a doporučením na nějaké zdroje věnujcí se tomuto tématu. Moje časová osa jsou technolgoie v knihovnách cca do 10 let a může se jednat např. o roboty, drony. 3D tisk aj.
Děkuji mnohokrát za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
k Vašemu tématu jsme v našich databázích vybrali několik relevantních zdrojů, dále můžete ve zdrojích NK ČR vyhledáva také sám.
Jedním ze základních zdrojů jsou katalogy volně dostupné na adrese http://aleph.nkp.cz/F/. Pro monografie jsou nejvhodnější katalog Národní knihovny ČR a Souborný katalog ČR (obsahuje záznamy titulů z většiny českých knihoven). V Souborném katalogu můžete také nalézt záznamy některých vysokoškolských prací, z nichž část je online k dispozici a v katalogu naleznete prolink na plný text.
Pro uživatele NK ČR také předplácíme domácí i zahraniční licencované online databáze, ve kterých lze dohledat články z odborných zahraničních periodik. Seznam těchto zdrojů naleznete na adrese http://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju.
Dále můžete k tématu hledat např. pomocí multivyhledávače EDS (prohledává zdroje NK ČR - https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/multivyhledavac-eds) nebo volně na Google Scholar (https://scholar.google.com/).
V Národní knihovně ČR zpracováváme rešerše, avšak jedná se za službu placenou - je účtováno 80 Kč za každou, i započatou ½ hod. práce rešeršéra. Více informací o rešeršních službách naleznete na adrese http://www.nkp.cz/sluzby/reserse.
Nalezené zdroje:
-       anglicky
*LUND, Brady. The Fourth Industrial Revolution: Does It Pose an Existential Threat to Libraries? Information Technology [online]. 2021, 40(1), 1-4 [cit. 2021-10-12]. ISSN 07309295. Dostupné z: doi:10.6017/ital.v40i1.13193
*NGUYEN THI TUYET VAN. The fourth industrial revolution and some requirements for information - library officers in vietnam nowadays. European Journal of Humanities [online]. 2021, (3), 20-24 [cit. 2021-10-12]. ISSN 24142344. Dostupné z: doi:10.29013/EJHSS-21-3-20-24
*SHAH, Naimatullah, Mohammad HUSSAIN a Fouzia SHAFIQUE. Role of Libraries and Librarians in the Web 2.0 Environment. Pakistan Library [online]. 2020, 51(2), 67-74 [cit. 2021-10-12]. ISSN 19943059.
*URSACHI, Lenuța. Redefining the reference librarian in the university environment. Romanian Journal of Library [online]. 2020, 16(2), 1-11 [cit. 2021-10-12]. ISSN 18411940.
*ZHARINOV, Serhii. The Role of the Library in the Digital Economy. Information Technology [online]. 2020, 39(4), 1-17 [cit. 2021-10-12]. ISSN 07309295. Dostupné z: doi:10.6017/ital.v39i4.12457
*CRONIN, Georgina. The library of the future? It’s digital. The Guardian[online]. 8.8. 2017 [cit. 2018–01–16]. Dostupné z: https://www.theguardian.com/education/2017/aug/08/the-library-of-the-future-its-digital.
*YANG, Sharon Q. Emerging technologies for librarians: a practical approach to innovation [online]. First edition. Waltham, MA: Elsevier, [2016], ©2016. Chandos information professional series [cit. 2021-10-07]. ISBN 978-1-78063-469-2. Dostupné z: https://ebookcentral.proquest.com/lib/natl-ebooks/detail.action?docID=4179709.
*CALVERT, Philip. School libraries in New Zealand as technology hubs: Enablers and barriers to school librarians becoming technology leaders. School Libraries Worldwide [online]. 2016, 22(2), 51-62 [cit. 2021-10-12]. ISSN 10239391.
*DUPUIS, Marc J., Barbara ENDICOTT-POPOVSKY a Michael MOSS. Is digital different?: how information creation, capture, preservation and discovery are being transformed / edited by Michael Moss and Barbara Endicott-Popovsky with Marc J. Dupuis. 2015. ISBN 9781856048545.
*The top technologies every librarian needs to know: a LITA guide [online]. Chicago, [Illinois]: ALA TechSource, 2014. LITA guide [cit. 2021-10-07]. ISBN 978-0-8389-1965-1. Dostupné z: https://ebookcentral.proquest.com/lib/natl-ebooks/detail.action?docID=1774127.
*GAUR, Ramesh C. Embedded Librarianship. DESIDOC Journal of Library [online]. 2014, 34(6), 447-448 [cit. 2021-10-12]. ISSN 09740643. Dostupné z: doi:10.14429/djlit.34.6.8170
*JANES, Joseph, ed. Library 2020: today's leading visionaries describe tomorrow's library. Lanham: The Scarecrow Press, Inc., 2013. vi, 161 s. ISBN 978-0-8108-8714-5.
-       česky/slovensky
*FOBEROVÁ, Libuše. Knihovny 3D - konference Kniha ve 21. století 2020. Duha [online]. 2020, (1), 24-27 [cit. 2021-10-12]. ISSN 18044255.1335793X.
*KOPŘIVOVÁ, Dagmar. Nebojíme se robotů a digitálních technologií. Duha [online]. 2020, (4), 21-22 [cit. 2021-10-12]. ISSN 18044255.
*STEJSKAL, Jan. Změna technologie pro změnu role knihovníka. ITlib: Informacne Technologie a Kniznice [online]. 2020, (4), 25-31 [cit. 2021-10-12]. ISSN
*VÍCHOVÁ, Eva. Virtuální realita i společnost osamění: konference Sociální inovace v knihovnách se uskutečnila již potřetí. Duha [online]. 2020, (1), 29-32 [cit. 2021-10-12]. ISSN 18044255.
*KOVÁŘOVÁ, Pavla a Martin KRČÁL. Budoucnost knihoven. Duha [online]. 2019, (5), 6-10 [cit. 2021-10-12]. ISSN 18044255.
*FOBEROVÁ, Libuše. Akademické pohledy na téma budoucnost knihoven. Duha [online]. 2018, (1), 32-35 [cit. 2021-10-12]. ISSN 18044255.
*FOBEROVÁ, Libuše. Budoucnost krajských knihoven. Duha [online]. 2018, (2), 8-14 [cit. 2021-10-12]. ISSN 18044255.
*PAJERSKÁ, Anna a Jindra PLAŇKOVÁ. Information Commons -- principy a prvky v českých knihovnách. Knihovna [online]. 2018, 29(1), 54-65 [cit. 2021-10-12]. ISSN 18013252.
*LIDMILA, Jan a Michal ŠKOP. Postřehy z německých a belgických knihoven. Duha [online]. 2018, (4), 52-54 [cit. 2021-10-12]. ISSN 18044255.
*FEBEROVÁ, Jitka, Jan POLÁŠEK, Jan ZÁVĚŠICKÝ, Alexandra POLÁŠKOVÁ, Tomáš NIKL a Martin FEBER. Knihovny a e-learning. ITlib: Informacne Technologie a Kniznice [online]. 2017, (2), 30-35 [cit. 2021-10-12]. ISSN 1335793X.
*JANKOVSKÁ, Blanka. Lákadla pro studenty = bezesné noci pro knihovníky? [online]. 2013 [cit. 2021-10-12]. Dostupný z: http://hdl.handle.net/10195/54008
Další odkazy:
*https://medium.com/uisk-library-services-today/nov%C3%A9-technologie-v-knihovn%C3%A1ch-5196ca837dc8
*https://www.duha.mzk.cz/clanky/adaptace-verejnych-knihoven-na-moderni-trendy
*https://www.svkkl.cz/en/ctenar/clanek/3010
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.10.2021 12:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu