Dotaz o snech
Text dotazu
Dobrý den.
Vždy se říká, že když se mi bude zdát ve snu o zubech, tak někdo v rodině onemocní...
Je to odborníky potvrzené? Že když se mi určitá věc zdá, že se něco opravdu v budoucnu stane?
Nebo jsou to jen fámy a je úplně jedno, co se nám zdá?
Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
sny vyjadřují či odrážejí naše přání, problémy, starosti, stejně jako vzpomínky na nedávné i dávné zážitky, které jsou pro nás důležité a které si přesto nejsme mnohdy schopni nebo ochotni za bdělého stavu uvědomit, připustit či vybavit.
Sny jsou ovšem schopné vyjevit nám i to, co jsme v bdělém stavu zaregistrovali, ale neuvědomili si to. To se stává velmi často, protože v době, kdy nespíme, a tudíž nesníme, vnímáme tak neuvěřitelné množství informací, že je ani při nejlepší vůli nedokážeme všechny vědomě zaregistrovat. Teprve ve spánku, kdy nás laicky řečeno nic nerozptyluje, si mnohé tyto vnímané skutečnosti – ať se týkají lidí či věcí – můžeme vybavit a uvědomit.
Často se také stává, že sny nám umožní poznat, na co si nechceme (vědomě nebo nevědomě) vzpomenout. Může jít třeba o nepříjemné, traumatizující prožitky z dětství. Můžeme tedy bez nadsázky říci, že sny nás svým způsobem demaskují, pomáhají nám lépe proniknout do našeho nitra, říkají nám pravdu o nás samých, o našich potřebách a přáních. Podobným způsobem demaskují i lidi, s nimiž se stýkáme, a události nebo vzpomínky, které máme uložené v mozku.
Při snaze porozumět významu našich snů je nutné si uvědomit, že sen i s jeho obrazy a symboly lze vysvětlit vždy jen s přihlédnutím k aktuálním životním souvislostem snící osoby a k faktorům, které se na vzniku snů spolupodílely. Je třeba vnímat jedinečnost člověka, kterému se sny zdají a také skutečnost, že do snů se promítají jeho vjemy, dojmy, přání, problémy a myšlenky. Jedná se tedy o jevy většinou ryze individuální.  I v případě, že dva lidé mají jeden a tentýž sen, mohl by být jeho význam v obou případech dosti rozdílný. Jeden sen zdající se jedné osobě může dokonce zahrnovat hned několik správných, i když různých interpretací.
Z výše uvedených důvodů tedy vyplývá, že přikládat na sny jakoukoliv šablonu či vzor (které nám často nabízejí právě například snáře) je zcela zavádějící. Snáře navíc, z nichž řada přetrvala staletí, podle historiků vznikaly na základě vysvětlení snů konkrétní osoby, proto není možné jejich výklady slepě aplikovat na všechny.
Snáře či obecně „známé pravdy“ (jako jste uvedla příklad snu o zubech) často jednomu jevu připisují jeden výklad, přičemž my již víme, že většinou bývá vysvětlení snových obrazů ovlivněno osobou člověka, jemuž se zdají, a okolnostmi, které na něj působí. Teoreticky tedy může být pro význam snu dlouhá řada vysvětlení. Druhým rozporem je, že stejný jev je také mnohdy vykládán různě. Některé výklady také konstatují holou skutečnost, kterou lze zcela jednoduše logicky odvodit a je natolik zřejmá, že její výklad ani není třeba složitě hledat. Mnohdy není důvod výkladu snů, který nabízejí, možné vystopovat, je ovšem třeba k němu přihlížet opět jako k výkladu konkrétní osoby. Není proto správné tyto jevy zevšeobecňovat.
Vykládat sny pomocí snářů nebo obecně známých tvrzení je samozřejmě možné, ale je třeba k nim přistupovat s odstupem, brát je spíše jako nezávaznou hru, než jako výklad toho „co se určitě stane“.
Pokud Vás toto téma zajímá, doporučujeme k přečtení zejména knihu Stanislavy Jarolímkové, ve které naleznete spoustu dalších informací k výkladu snů.
Použité zdroje
* JAROLÍMKOVÁ, Stanislava. (nejen) výklad snů. Vyd. 1. Praha: Metramedia, 2000. 221 s. ISBN 80-238-5879-3.
* TAXIS, Adrienne von. Jak snít a porozumět svým snům: výklad snů. Vyd. 1. Olomouc: Fontána, [2014?]. 328 s. ISBN 978-80-7336-733-6.
* SHARPE, Ella Freeman. Dream analysis: a practical handbook for psycho-analysts [online]. London, GBR: H. Karnac (Books) Ltd., 1988, ©1937. Maresfield library [cit. 2015-05-19]. Dostupné z placené databáze ebrary (přístup pouze na základě čtenářského průkazu NK ČR): http://site.ebrary.com/lib/natl/Doc?id=10428127.
* http://www.zenyprozeny.cz/[…]/
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.05.2015 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu