dotaz na vznik / původ příjmení Jindřichovský
Text dotazu
Dobrý den, ať hledám jak hledám, význam mého příjmení nemohu najít. Poprosil bych o informace k příjmení Jindřichovský/á, jaký je původ, význam..
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
Děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Nalezli jsme následující zdroje, které pojednávají o významu příjmení Jindřichovský.
Podle knihy Naše příjmení od Dobravy Moldanové je příjmení Jindřichovský odvozeno z místního jména, které se původem pojí ke křestnímu jménu Jindra, které je pro změnu zase odvozeno z německého jména Heinrich, jež nese význam pán domu, případně ten, kdo vládne doma.
Jindra - z OJ [osobního jména] Jindřich, to též příjmením; něm. Heinrich = pán domu, otčiny; Jind- rák, Jindráček, Jindrásek, Jindrle, Jind- rouš, Jindřichovský (z MJ [místního jména], přivl. rodině), Jindřišek, Jindříšek
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. s. 77. ISBN 80-86781-03-8.
V knize Německá příjmení u Čechů se můžeme dočíst podrobněji o výskytu takto odvozených jmen v Českých zemích.
Jindřich (v. i 2.413): Jindřich, Indrychová, Jindřichovský, Jindřišek - Jindra, Indra, Inderka, Jindrák, Indrák, Indruch, Jindrle - Jinda, Jindáček - Jina, Gina, Gýna, Jíně, Jínek, Jinček, Jinšík
Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně. s. 109. ISBN 80-7044-212-3.
2.413 Hendrych/Jindřich KJ známé u nás nejvíc v podobě Jindřich mělo postupem doby trojí podobu: Jindřich, Hynek, Hendrych. Několik dokladů: Jindřich mladší, jinak Hynek (1472), 20 zámečník Hen/d/rych jinak Jindřich Mayer (Mooyer), 1596-1618, 2 ' sirotkové Jan, Jindřich a Jakub (1609), 22 znám je Hynek z Poděbrad, syn krále Jiřího. Další: Jan Hynek (někdy vyslovováno Hnik), punčochář (1668) - zde už jde o příjmení, 23 Henrich/Hendrych Mikuláš z Lobkovic (1590), 24 Hendrych a Jan, bratři Kutovcové z Ourazu (1595) 25 a další. (V. též 2.451) Z dokladuje patrno, že se někdy u téže osoby vyskytovaly dvě podoby tohoto KJ [křestního jména].
Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně. s. 101. ISBN 80-7044-212-3.
Pokud budete mít zájem o bližší zkoumání tohoto jména, doporučujeme obrátit se například na Ústav pro jazyk český AVČR.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
17.05.2022 17:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu