dotaz na vznik příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych věděl jak vznikla příjmení Bouška, Macháček a Zach.
Děkuji předem.
Odpověď
Dobrý den,
Příjmení Bouška pochází z osobního jména Bohuša, které vzniklo jeho stažením. Další varianty tohoto jména jsou Bouše, Boušek, Bouší, Boušík.
Příjmení Macháček e 76. nejčastější české příjmení. Jeho původ pochází od příjmení Mach. To mohlo vzniknout např. odvozením z osobního jména Mařík, či z osobního jména Matěj, což je nejpravděpodobnější) nebo z osobního jména Martin. Dále může být možnost, že pochází z osobního jména Mauricius = Mauretánec.
Ostatní varianty tohoto jména jsou: Mácha, Macháč, Machačka, Machačko, Machačný, Machaj, Machajdík, Machala, Machan, Machanec, Machánek, Machaníček, Macháň, Macháně, Machát, Machata, Machatka, Machatý, Machek, Machník, Macholda, Machoň, Machota, Machotka, Machovec, Machů, Machula, Machulda  Machulka, Machura, Machurka, Machút, Machuta, Machýček, Machytka.
Příjmení Zach pochází zkrácením osobního jména Zachariáš, což hebrejsky je Zekharjáh = Bůh si vzpomněl; či může pocházet ze staročeského a nářečného slova obecného významu zach = veliký žrout.
Další obměny tohoto příjmení jsou Zacha, Zácha, Zachar, Zachara, Zacharda, Zachariáš, Zachař, Zachata, Zachota, Zachula, Zachovský.
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, zastoupení u mužů a žen či v jednotlivých krajích, můžete využít stránky http://www.nasejmena.cz/  nebo http://www.prijmeni.cz/  .
Použité zdroje
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.08.2016 08:00
Gabriela Tamchynova píše:
Pondělí 08.01.2018 19:39
Dobrý den,sháníme vyznam prijmeni Tamchynovi. Děkujeme.
PSK - admin píše:
Úterý 09.01.2018 17:29
Dobrý den,
příjmení Tamchyna bylo v písemných pramenech zaznamenáno již ve 14. století (horník Themchin Haz, 1393 Tamchin de Adrspach, 1535 Jan Tamchyna z Doubravice). Příjmení bylo patrně odvozeno ze zdrobnělé podoby osobního jména Thomas.
Ke konci roku 2016 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména" 96 mužů s příjmením Tamchyna a 3 s příjmením Tamchyn. Žen s tímto příjmením je v ČR 94. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* Naše jména: www.nasejmena.cz
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu