Dotaz na spisovatele Rolfa Fremonta
Text dotazu
Dobrý den,
z antikvariátů se mi podařilo sehnat již 15 knih od českého spisovatele, který se jmenoval Rolf Fremont. Respektive to byl jeho pseudonym. Mimo jiné byl údajně skladatel a skládal pod svým pravým jménem Rudolf Fiedler. To je jedna z mála informací, které se mi podařilo o tomto tajemném spisovateli najít. Dokonce ani v tak objemném Lexikonu české literatury se tento autor nevyskytuje, alespoň já ho tam nenašel a to mi přijde zvláštní. Proto bych se chtěl poradit, zda nevíte o nějakém zdroji, kde bych si mohl najít více informací o tomto člověku, protože mě jeho knihy baví a rád bych se dozvěděl něco o jeho životě a o tom, kdo to vlastně byl a co dělal atd. Děkuji a přeji hezký den
Odpověď
Dobrý den,
databáze Národních autorit (báze AUT na www.nkp.cz) uvádí:
Fremont, Rolf, 1879-1962
Viz též (vl.jm.)   Fiedler, Rudolf, 1879-1962
Pod pseudonymem autor psal romány, zejména s historickými a dobrodružnými náměty. Pod svým vlastním jménem publikoval hudební skladby, většinou houslové skladby s klavírem.
Narozen 10. 11. 1879 v Mladé Boleslavi, zemřel 13. 5. 1962 v Praze. Spisovatel a hudební skladatel.
Zdroj   PNP-LA
Jeho: Mistr černého umění :Román z XV. století
www(LEGIE - databáze knih Fantasy a Sci-Fi)
www(Český hudební slovník osob a institucí)
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000007912&local_base=AUT
FIEDLER. Rudolf
JUD r.. n. 1879 Mladá Boleslav, z. 1962
Praha. Min. rada v Praze, spis. beletr. i hudeb. Skladatel, spolupráce s čet. Čas., poslední starosta býv. Spolku čes. Spis. Beletristů Máj v Praze
1.: Rolf Fremont (všeob.)
VOPRAVIL, Jaroslav Stanislav. Slovník pseudonymů v české a slovenské literatuře. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1973.
S. 539
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:54fa7a20-3d7b-11e3-b718-5ef3fc9bb22f
FREMONT, Rolf
* 10. 11. 1879 Mladá Boleslav
t 13. 5. 1962 Praha
Vlastním jménem Rudolf Fiedler. Ministerský úředník, hudební skladatel. Působil také jako starosta Spolku českých beletristů Máj. Je autorem cyklu pěti historických dobrodružných románů Ve stínu věčnosti (1925-1928), historickým tématem se zabývá i v románu Mistr černého umění (1948). V jeho románu Svět v troskách (Trias 1926) se anarchističtí teroristé zmocní vynálezu atomového paprskometu a ohrožují svět. Román je součástí cyklu deseti románů nazvaného Spravedlnost osudu. I některé z dalších svazků cyklu patří do fantastiky. Pouze náznaky fantastiky nalezneme v románu Paprsek smrti (B. Zápotočný 1929). Jde o dobrodružný příběh točící se kolem posvátné skříňky, jejíž otevření přináší smrt. Detektivkou s prvky SF jsou romány Ďáblova zátoka (knihtiskárna Šátek a Slabihoudek [1929], Ucho zločinu (b.n., 1931) a Zločin neumírá (b.n., 1939). V prvním ze jmenovaných figuruje jako vražedný nástroj silný elektromagnet umístěný ve vozovce; na dálku je pak možné zapnutím proudu svést automobil ze silnice. V Uchu zločinu se zločinec zmocní vynálezu přístroje zvaného Fonotor. S jeho pomocí je možné odposlouchávat jakékoliv místo, kde byla umístěna malá anténa, a tím pádem získávat důležité informace k páchání zločinů. Hrdina románu Zločin neumírá, profesor Moynihon, sestrojí ve své laboratoři jemný detektor schopný zachytit hlasy duší mrtvých.
Mrtvý, který pomocí přístroje promluví, vysvětlí přítomným, že neodešel ze světa vlastní rukou, jak se domnívá a usvědčí vraha. Jmenované romány, zejména Ucho zločinu a Zločin neumírá, jsou nevynalézavé, naivní a bez větších literárních kvalit.
Slovník české literární fantastiky a science fiction. Praha: R 3, 1995.
S.74
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:68fd3ff0-ad3b-11e3-b74a-5ef3fc9ae867
...Tematicky a ideově příbuzný mu byl spisovatel Rolf Fremont (JUDr. Rudolf Fiedler, narozen v roce 1879 v Mladé Boleslavi, žijící tehdy v Praze), autor románového cyklu Ve stínu věčnosti, který byl pokládán za českého Bulwer-Lyttona, ale byl zaměřen spíše na mysteria starého Egypta.
NAKONEČNÝ, Milan. Novodobý hermetismus. Praha: Vodnář, 1995.
S. 230
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:30a00650-73b7-11e3-a698-5ef3fc9bb22f
Fiedler Rudolf, JUDr., čes. spisovatel, n. 10. XI. 1879, Mladá Boleslav, z. 13. V. 1962, Praha. Psán t. Rolf F., liter, pseudonym Rolf Fremont. Maturoval v Kolíně (1899) a promoval na KU (1902). Vedle své literární činnosti pěstoval skladbu a hru na několik nástrojů (klavír, harmonium, h., via, vc.).
Z jeho více než 100 skladeb z let 1914/25 byla část vydána v Praze u Kotrby, Barvitia a Starého, něco u Holečka v Hradci Král. Jsou to většinou housl. skladby s klav. [op. 41 až 90, Eklogy, sonatiny, taneční a náladové hry, romance aj. Jsou určené к zábavě bez nároků na velikou techniku.
Československý hudební slovník osob a institucí. Praha: Státní hudební vydavatelství, 1963.
S. 319
http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:a03bd690-7eea-11e3-b50e-5ef3fc9ae867
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.08.2016 13:00
Luboš píše:
Středa 03.05.2017 12:57
Dobrý den.
Rudolf Fiedler byl rodinný přítel. Pokud Vás něco zajímá, včetně jeho fotografií kontaktujte mě na email vernum@seznam.cz
Luboš T.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu