Dotaz na příjmení
Text dotazu
Dobrý den chtěl bych se zeptat jakého původu je příjmení Icela.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Icela je v České republice velmi vzácné.
Podle statistik se vyskytuje nejvíce ve Zlínském kraji (kolem Bystřice pod Hostýnem) a částečně také v blízkých okresech kraje Olomouckého.
Statistiky se zde rozcházejí, ale obecně lze říci že zde žije kolem dvaceti nositelů tohoto příjmení. Je zajímavé, že v jiných okresech a krajích se toto příjmení nemá vyskytovat vůbec.
Pátrali jsme v příručkách vysvětlující česká příjmení, ovšem jméno Icela, ani podobné jsme nenašli.
V takových případech obvykle hledáme v publikaci ,,Německá příjmení u Čechů", jelikož jejich výskyt je v České republice velmi vysoký.
Zde přichází v úvahu spojitost s německým příjmením ,, Itz", které vyslovujeme [- ic- ]. Toto příjmení má pocházet ze slova ,, Ütze " [- ice- ] což je lidové pojmenování žáby.
Samozřejmě, je možné, že se dají najít i jiné významy tohoto jména, ale německý původ od slov ,, Itzel", ,, Ützel " se zdá být  velmi pravděpodobný.
Použité zdroje:
Německá příjmení u Čechů / Josef Beneš. -- Vyd. 1.. -- Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998 Naše příjmení / Dobrava Moldanová. -- Vydání čtvrté (třetí v Agentuře Pankrác). -- Praha : Agentura Pankrác, s.r.o., 2015.
Naše příjmení / studie od Ant. Kotíka. -- V Praze : A. Kotík, 1894
https://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php
http://www.kdejsme.cz/
http://www.prijmeni.cz/
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.10.2017 19:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu