Dotaz na pojem Oprawce
Text dotazu
Dobrý den,
v zápise https://nlp.fi.muni.cz/[…]/794?lpage=522&search=z+Lipna je uveden Krištofor z Lipna jako Oprawce. Co to znamená?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
pojem oprawce (v polovině 19. století nahrazeno jednoduchým „v“ a dále psáno jako oprávcě, opravec) znamená správce nebo také velitel. Zlý oprávce toho města; ochránce, obráncenapravovatelrozhodčí.“
Zdroj:
BĚLIČ, Jaromír, Adolf KAMIŠ a Karel KUČERA. Malý staročeský slovník: příručka ke studiu na filozofických a pedagogických fakultách. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1979, s. 266.
Dále možno dohledat ve slovníku staré češtiny pod pojmem „opravec“ viz: Elektronický slovník staré češtiny [online]. Praha: Ústav pro jazyk český AV ČR, v. v. i., oddělení vývoje jazyka 2006- [cit. 21.8.2023]. Dostupné z: https://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx
Obor
Právo
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.08.2023 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu