Dotaz na obec
Text dotazu
Dobrý den,
existovala někdy v Čechách obec s podobným názvem jako Lincz
https://kramerius5.nkp.cz/v[…];fulltext=lupo%20fistulante
Dům 439, 1418
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
V Čechách v minulosti existovala jedna obec pod názvem Linz, v češtině ji známe jako Mlýnce (Mlýnec je německy Linz). Její jméno se odvozovalo od mlýnků, které bývaly jádrem vesnice. V 19. století se jednalo o osadu, která spadala do okresu Podbořany v Ústeckém kraji. První zmínka pochází z 2. poloviny 14. století jakožto o tvrzi v Mlýncích. V současnosti spadá pod město Vroutek v okrese Louny.
Použité zdroje
-RŮŽKOVÁ, Jiřina a Josef ŠKRABAL. Historický lexikon obcí České republiky 1869-2005. Praha: Český statistický úřad, 2006. sv. 2, s. 324. ISBN 80-250-1277-8, s. 324.
-Statistický lexikon obcí v Čechách: úřední seznam míst podle zákona ze dne 14. dubna 1920, čís. 266 Sb. zák. a nař.: vydán ministerstvem vnitra a Státním úřadem statistickým na základě výsledků sčítání lidu z 15. února 1921. V Praze: Státní úřad statistický, 1924, s. 254.
-https://cs.wikipedia.org/wiki/Ml%C3%BDnce
-Ústecký kraj, okres Louny [online], Historický lexikon obcí České republiky – 1869–2011. Dostupné z: https://www.czso.cz/csu/czs[…]bci-v-letech-1869-2011_2015
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
15.05.2023 14:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu