Dotaz na německý tisk v letech 1918 - 1938
Text dotazu
Dobrý den,
pro svou historickou práci hledám německý periodický tisk (Die Zeit, Die Rundschau), který byl v ČSR vydáván Sudetendeutsche Heimatfront/Sudetendeutsche partei. Mezi klíčové mezníky, které potřebuji v tisku nalézt, patří: Henleinovo provolání o založení SHF (10/1933), sjezd v České Lípě (10/1934), přejmenování z SHF na SdP, volební kampaň pro volby do parlamentu roku 1935, Karlovarské požadavky a případně sloučení SdP s NSDAP.
Děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
pro dohledávání periodik doporučujeme využít databázi Moravské zemské knihovny Periodika vydávaná v českých zemích, kterou naleznete zde:
http://aleph.mzk.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=sbp01_per
Pokud do kritérií pro vyhledávání napíšete „die zeit“, jazyk „němčina“, a rok od „1918“ do „1938“, vyhledá se Vám celkem 12 záznamů.
Mimo jiné Die Zeit: Sudetendeutsches Tagblatt, což by mohl být titul, který hledáte. Odkaz zde:
https://aleph.mzk.cz:443/F?func=direct&doc_number=000038205&local_base=SBP01&format=999
V záznamu naleznete seznam signatur spolu se zkratkami (siglami) institucí, které dané tituly mají ve svých fondech.
Mimo jiné má titul ve fondu i Národní knihovna, konkrétně roky 1935 – 1938. Odkaz na online naskenovaný lístkový katalog prostřednictvím kterého si můžete titul objednat k prostudování do Všeobecné studovny zde:
https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001&catalogId=010gk1%20%20%20%20&caseId=42&drawerId=7&recordId=42072181&bookmarkId=null&filterId=null&page=1
Titul jsme nalezli také v naskenovaném lístkovém katalogu Národního muzea, konkrétně roky 1918 – 1938. Odkaz zde:
https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA010&catalogId=knmper01%20%20&caseId=28&drawerId=34&recordId=1300726&bookmarkId=null&filterId=null&page=null
Stejným způsobem můžete dohledat i titul Deutsche Rundschau, který jsme dohledali opět například v online naskenovaném lístkovém katalogu Národního muzea, odkaz zde:
https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA010&catalogId=knmper01%20%20&caseId=19&drawerId=26&recordId=1211413&bookmarkId=null&filterId=null&page=null
nebo zde:
https://retris.nkp.cz/Catalog?sigla=ABA001&catalogId=010gk1%20%20%20%20&caseId=32&drawerId=6&recordId=32060641&bookmarkId=null&filterId=&page=null
V naskenovaných katalozích zejména Národní knihovny a Národního muzea můžete jednotlivé tituly vyhledávat a objednat si je následně k prezenčnímu studiu.  V katalozích jistě naleznete i další pro Vás zajímavé záznamy. Objednat si dokumenty ze skladu v Národní knihovně mohou i neregistrovaní čtenáři a čtenářky, nicméně aby Vám byly dokumenty půjčeny k prostudování je nutné se na místě zaregistrovat (standardně 100,- Kč).
Pokud chcete, aby v dokumentech někdo vyhledával za Vás, i tuto službu si lze objednat a to na adrese reference@nkp.cz. Jelikož je tato práce poměrně náročná, za půl hodinu vyhledávání v dokumentech si účtujeme 100,- Kč.
Registrovaní čtenáři a čtenářky NK ČR mají také možnost přístupu k plným textům deníku Die Zeit, ovšem až od roku 1946 a navíc se nejedná o sudetskou mutaci… Odkaz zde:
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002249613&local_base=NKC
Co se týče dohledávání dalších titulů, můžete využít také například digitální knihovnu Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/Welcome.do), kde najdete například Deutsche Zeitung Bohemia, nebo Die Drei Ringe, aj.
Další digitalizaci německých periodik vydávaných v českých zemích, jsme nedohledali ani v zahraničních knihovnách…
Můžete využít ještě následující odkazy:
http://aleph.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=skc
https://cdk.lib.cas.cz/client/index.vm?page=home
A v neposlední řadě výčet všech českých i německých periodik, která u nás v té době vycházela, naleznete v této publikaci:
•         KUBÍČEK, Jaromír, ed. a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 1, Noviny. Díl 2, Noviny České republiky 1919-1945 (CERBI N2). Brno: Sdružení knihoven ČR, 2004. 2 sv. (446, 276 s.). ISBN 80-86249-27-1.
http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002011864&local_base=SKC
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
20.06.2017 15:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu