Dotaz na název ulice
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych vědět, po kom je nazvána Potěminova ulice v Teplicích, ve které bydlím. Mám jen nejasné tušení, že je to v návaznosti na osvobození Československa v roce 1945.
Odpověď
Dobrý den,
Potěminova ulice se jmenuje dle Vasilije Ivanoviče Potěmina, který byl prvním velitelem Rudé armády v Teplicích po osvobození. Byl zde oblíben a proto, když cestou do Prahy 11. 12. 1945 havaroval a zemřel, byla po něm pojmenována ulice dříve nesoucí jméno Clarystraße (Claryho třída). Více informací o jeho životě lze získat v nekrologu otištěném v novinách Sever. Pokud chcete znát původ dalších názvů ulic v Teplicích je tomuto tématu věnována volně dostupná diplomová práce - viz zdroje.
Použité zdroje
MRÁČKOVÁ, Ludmila. Historie a současnost vlastních jmen ulic v Teplicích. Online. Diplomová práce. Hradec Králové: Univerzita Hradec Králové, Přírodovědecká fakulta. 2016. Vedoucí práce Jiří Zeman. Dostupné z: https://theses.cz/id/lphdys/
PUSTOVOJTOV. Podplukovník Vasilij Ivanovič Potěmin mrtev. Sever: Krajský týdeník KSČ pro severočeské pohraničí. Teplice - Šanov: Krajský výbor KSČ v Ústí nad Labem, 24.12.1945, 1(10), s. [1]. ISSN 1803-1102.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
Teplice
Knihovna
Knihovna Ústeckého kraje
Datum zadání dotazu
23.10.2024 10:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu