Dotaz na název desetiletí mezi roky 2010 až 2019.
Text dotazu
Dobrý den, desetiletí mezi roky1990 až 1999 se říká devadesátá léta, na ČT 24 jsem slyšel, že desetiletí mezi roky 2000 až 2009 se říká nultá léta. Jak by se tedy mělo říkat desetiletí mezi roky 2010 až 2019? Jedničková léta nebo jednotková léta nebo úplně Jinak? A jsou nultá léta správně (tento výraz jsem slyšel pouze jednou na ČT 24).
Předem děkuji za Váš dotaz.
Odpověď
Dobrý den,
Dvacátá léta jsou ta, která mají na místě desítek dvojku, tedy např. 1820–1829, 1920–1929, 2020–2029. Třicátá léta jsou 1830–1839, 1930–1939, 2030–2039 atd. Pro roky 1900–1909, 1910–1919, 2000–2009, 2009–2019 atp. čeština žádné specifické pojmenování nemá („nultá“ a „desátá“ léta se užívají zřídka). Tato období většinou označujeme jako první léta století, začátek století, první desetiletí, druhé desetiletí apod.
Do prvního století počítáme roky 1, 2, …, 100, do druhého století roky 101, 102, …, 200. Dvacáté století začalo 1. ledna 1901 a skončilo o půlnoci z 31. prosince 2000 na 1. ledna 2001. Devadesátá léta dvacátého století však skončila o rok dříve, 31. prosince 1999. Rok 2000 byl posledním rokem desátého desetiletí dvacátého století a zároveň posledním rokem dvacátého století. Dvacáté první století začalo dnem 1. ledna roku 2001 a skončí o půlnoci z 31. prosince 2100 na 1. ledna 2101, přičemž devadesátá léta dvacátého prvního století budou léta 2090–2099.
Datum 1. ledna 2001 analogicky považujeme i za počátek třetího tisíciletí, jež skončí o půlnoci z 31. prosince 3000 na 1. ledna 3001.
Způsoby sdružování časových úseků do větších celků, další členění a jejich pojmenovávání mají své historické příčiny a překrývají se v nich dva principy: aritmetický a praktický.
Roky 2000–2009 se v češtině obvykle souhrnně nepojmenovávají, někdy je užíván termín nultá léta 21. století nebo nepřesné označení počátek 21. století. Začátek desetiletí provázely dozvuky jevů souvisejících s přelomem století a tisíciletí, zejména tzv. 2000-2009.
Zkrátka kvůli jazykovému úzu prvních dvacet let ve století v naší jazykové oblasti nemá  všeobecně používané jazykové označení (společného jmenovatele).
Použité zdroje
https://www.lidovky.cz/[…]/nulta-leta.A100104_000055_ln_noviny_sko
http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=795
https://cs.wikipedia.org/wiki/2000–2009
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.08.2019 14:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu